Eina, 78, övervann skräcken i 40:e maran

Hettan var nära att knäcka Eina Roxström, 78, i hennes 40:e Stockholm marathon i lördags. Men med draghjälp av en hjärtopererad svenskamerikan och sex barnbarn övervann hon tröttheten. Nu börjar hon träna mot en Ironman 2019.

  • Publicerad 22:09, 4 jun 2018

På Norr Mälarstrand, efter åtta kilometer, kände Eina Roxström något hon aldrig känt under sina 39 tidigare Stockholm marathon.

– Jag tror det var första gången jag upplevde: ”Jag kommer inte att klara det här.” Jag kände nästan att jag var lite rädd.

Hink vatten över sig

Tidigare år har hon nobbat de svalkande duscharna längs Stockholm marathons bana. Men inte den här gången. Vid Karlaplan bad hon till och med barnbarnet Felicia att hälla en hel hink med vatten över henne.

– Schopp! sa det. Det var bra, det höll hela vägen till Skansen där man hade sprungit halva sträckan.

Eina Roxström under sitt 40:e Stockholm marathon 2018. Foto: Elin Roxström.

Draghjälp av barnbarn

Vid Slussen, efter 25 kilometer, fick hon följe av ”två jämnåriga grabbar”.

– Den ene visste vem jag var. Han berättade att han hade bott i Amerika i 25 år och flyttat tillbaka. Han var hjärtopererad men hans läkare hade sagt att man ska anstränga hjärtat.

Sällskapet fick henne att glömma tröttheten. På Karlavägen, ett par kilometer från målet på Stockholms stadion, möttes hon av sitt barnbarn Nicklas, 26.

– Det var tur. Han sa: ”Mormor nu måste vi skynda oss så att vi hinner till målet innan de stänger.”

”Så stolta över farmor”

På Sturegatan anslöt ytterligare fem barnbarn: Elin, Emma, Felicia, Kevin och Philip som sprang med dem in på Stadion. Där fanns ett sjunde barnbarn – Melvin, 9 – och resten av familjen.

Efter sex timmar, 43 minuter och tre sekunder korsade Eina Roxström mållinjen i sitt 40:e Stockholm marathon.

– Den här upplevelsen kommer jag att leva på väldigt länge, säger hon.

Barnbarnen tog också intryck.

– Vi är så stolta över farmor. Det här betyder så mycket för henne och att få dela upplevelsen med henne var magiskt, säger Emma Roxström, 20.

Eina Roxström firar med familjen efter målgången i sitt 40:e Stockholm marathon. Foto: Emma Roxström.

Skålade i sockerdricka

Efteråt promenerade Eina Roxström hem till sin dotter Yvonne på Engelbrektsgatan på Östermalm och firade med barn och barnbarn.

– Det blev bara en kort skålning i sockerdricka, de hade ju träffats redan klockan 12. Jag ville hem också så att jag kunde komma upp och cykla min söndagsrunda ut på Järvafältet. Det blev ett par mil, det var underbart.

Hade du ingen träningsvärk?

– Nej, när man springer så långsamt som jag så får man ingen träningsvärk. Men jag hade jobbigt med mina stortånaglar som är misskötta, de var inte roliga. Jag ska nog ringa en läkare som får operera bort dem.

Ska träna crawl med sitt barnbarn

Före loppet berättade Eina Roxström för Lokaltidningen Mitt i att hon letade efter nya utmaningar. Nästa år när hon fyller 80 vill hon göra en Ironman.

– När jag sprang i lördags tänkte jag: ”Glöm det där med Ironman!” Det var så långt borta då.

Men två dagar senare är hon ljusare i sinnet.

– I morgon ska jag hem till mitt barnbarn Melvin (9 år). Han har en bassäng och han ska lära mig att crawla.

”Fortsätter tills jag blir bortplockad”

Och än har hon inga tankar på att sluta springa Stockholm marathon.

– Jag står nog där nästa år också. Jag kommer nog att fortsätta tills jag blir bortplockad från banan. Det är svårt att sluta eftersom jag mår så bra efteråt. Och jag tror inte att kroppen tar skada – tvärtom.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Brandkåren vädjar: Var försiktig på isen

Nyheter "Varje vinter är det någon eller några som går igenom" Isen har börjat lägga sig på Norrviken, men det gäller att vara försiktig.onsdag 20/1 13:10

Narkoman hotade att skjuta ihjäl sina föräldrar

Nyheter Kom hem och "var som en annan människa" En tonåring har dömts för olaga hot mot sina föräldrar i Helenelund. Det var i juni i fjol som det uppstod bråk då han kom hem narkotikapåverkad och ”uppe i varv”.onsdag 20/1 11:20

Nu minskar vaccinationstakten

Nyheter Hälften så många doser till Stockholm Över 30 000 personer har vaccinerats mot covid-19 i Region Stockholm. Men nu halveras antalet doser som levereras.onsdag 20/1 8:11