Eina, 78, gör sitt 40:e Stockholm marathon

Eina Roxström drogs med av jobbarkompisar till sin första mara. Den 2 juni springer 78-åringen Stockholm marathon för 40:e gången. – Efter maran ska jag ner till simskolan och lära mig crawla. Jag vill göra en Ironman, säger hon.

  • Publicerad 07:58, 13 maj 2018

Till tonerna av en störande pigg näktergal lufsar vi iväg från Norrviken station, över Stinsgränd ner mot stranden. Klockan är 05.15 och jag måste erkänna att jag känner mig betydligt stelare och kantigare än nästan dubbelt så gamla Eina Roxström.

Vi fick snöra på oss löparskorna för att fånga en intervju med Eina Roxström på ett av hennes okristligt tidiga morgonpass. Foto: Anna Z Ek

Men bagarväckning var enda chansen att fånga henne veckorna före Stockholm marathon. På dagarna jobbar hon nämligen extra på Pensionat Norrviken.

– Något måste jag ju göra. Att åka in på stan och fika är ingenting för mig, säger hon.

”Bara jag och månen”

Men efter att hon städat i sex timmar orkar hon inte springa, än mindre prata om löpning.

Varje vardag vaknar hon vid strax efter klockan tre. Kokar kaffe och läser morgontidningen. Sedan ger hon sig ut och springer i en timme och en kvart.

– Mornarna är helt fantastiska. Att springa då är bland det bästa som finns. Det är lugnt och kallt och bara jag och månen.

Klockan är strax efter fem på morgonen när Eina Roxström joggar hemifrån Norrviken. Foto: Anna Z Ek

”Tråkigt att gå”

På lördagar ger hon sig ut med sin löparkompis och springer långpass. På söndagar låter hon löparskorna vila och promenerar med sin make Lennart.

– Då offrar jag mig för att vara social. Det är ju så tråkigt att gå men gubben gillar det.

Överansträngd lårmuskel

Förberedelserna för Stockholm marathon går sällan smärtfritt. Efter lördagens tre och en halv timma lång långpass har vänster lårmuskel börjat jämra sig.

– Den blev tydligen överansträngd. Det känns varje steg jag tar. Men det är normalt. Veckorna före maran är det alltid något som dyker upp.

Eina Roxström är 78 år och springer sitt 40:e Stockholm Marathon i år 2018. Bilderna är tagna strax efter 05 i Norrviken, Sollentuna. Foto: Anna Z Ek

Tränar i backar

Hon understryker vikten av att springa i backar för att variera löpningen för kroppen. Hon styr stegen mot Tunvägen med skylten som skvallrar om att backen har 23 procents lutning.

– Nu håller jag käften, haha.

Har du någon favoritbacke?

– Den här!

Varför då?

– Man får jobba ordentligt.

Drogs med av arbetskamrater

1979 jobbade hon som grafiker på Dagens Nyheter. Hennes jobbarkompisar drog först med henne att åka Vasaloppet. Efteråt fick hon frågan om hon inte skulle springa Stockholm marathon också. Loppet arrangerades för första gången i augusti samma år.

– Jag hade knappt hört talas om loppet. Vi var säkert åtta, nio stycken som tränade genom att springa halva banan.

Eina Roxström i Bollstanäs 2008 när hon tränade för sitt 30:e Stockholm marathon. Foto: Chris Andersson.

”Ett stort mål att genomföra 40 lopp”

Hon kom i mål på en 20:e plats på tiden 3 timmar och 48 minuter. Bästa tiden gjorde hon fyra år senare: 3.24,06. Långsammaste loppet var förra året då hon sprang på 6.00,46. I år är målet att klara sig under sex timmar och undvika att bli stoppad av repet.

– Det är ett stort mål att genomföra 40 lopp. Ibland funderar jag själv över hur det har fungerat med fyra barn och flera barnbarn.

Men den nya banan avskräcker.

– Den ser väldigt lång ut. På den gamla banan visste jag ju precis vad som väntade hela tiden.

Hon finner inte någon större tröst i att turerna över Västerbron har bantats från två till en.

– Västerbron är inte så farlig, jag tror den nya banan blir mycket jobbigare med hela Odengatan och Valhallavägen.

Eina Roxström har själv svårt att förstå att han har klarat av 39 Stockholm marathon i rad. Foto: Anna Z Ek

Urinvägsinfektion nära att stoppa henne

Men det har funnits tillfällen där hon varit nära att ge upp. Ett år drabbades hon av en svår urinvägsinfektion en och en halv månad före Stockholm marathon och blev sängliggande i tre veckor.

– Jag trodde inte att det fanns en chans att jag skulle kunna springa någonsin igen. Men efter tre veckor var jag som vanligt igen.

Vill göra en Ironman

Stockholm marathon-jubileet är inget slutmål. Hon kommer fortsätta att springa loppet så länge hon klarar sig i mål inom tidsgränsen. Samtidigt letar hon efter nya utmaningar.

– Jag är så dum i huvudet att jag vill genomföra en Ironman. Efter maran ska jag ner till simskolan och lära mig crawla. Jag kan knappt simma bröstsim.

Nästa år fyller hon 80 år. Då siktar hon på att genomföra Ironman Kalmar med tre kilometer simning, 18 mil på cykel och en maraton som avslutning.

Fakta

Stockholmarna som har gjort alla Stockholm marathon

Börje Carlsson, 75, Kälvesta.

Ove Engman, 79, Elvans IF, Älvsjö.

Christer Gidewall, 68, IFK Tumba, Tumba.

Rolf Righammar, 71, Tyresö.

Eina Roxström, 78, Norrviken.

Börje Carlsson visar upp alla sin maratonmedaljer. Foto: Johan Kindbom

Rolf Righammar.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Socialnämnden stöttar organisationer som stöttar

Nyheter Elva organisationer får totalt 1,8 miljoner kronor Socialnämnden i Sollentuna har beslutat stödja flera organisationer i det civila samhället som bidrar till viktig verksamhet inom socialnämndens område. Sammanlagt har 1,8 miljoner kronor fördelats...fredag 22/1 14:15

Elbilar inte enda lösningen när transporterna ökar

Nyheter Här är regionens önskelista till regeringen En fordonsflotta på el löser inte Stockholms ökande behov av transporter. Det krävs satsningar på kollektivtrafik och cykelvägnät också. Det skriver Region Stockholm inför regeringens kommande...fredag 22/1 11:50

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27