Eili klämdes i bussdörren

Eili Söderberg var på väg ut ur bussen vid Haninge centrum när bussdörren klämde henne svårt. Eili hamnade på sjukhus i nästan tre veckor. En till två gånger i veckan sker dessa incidenter på Nobinas bussar på Södertörn. – Det är självklart inte okej, säger Daniel Mohlin på Nobina.

  • Publicerad 16:14, 18 dec 2015

Det var måndagen den 23 november strax efter klockan 10 som Eili Söderberg och hennes väninna Inga Pettersson skulle åka till Farsta på shoppingtur. De klev på 835:ans buss i Västerhaninge. I Haninge centrum skulle man byta för vidare färd till Farsta.

Men i stället skulle det bli akutambulans till sjukhuset.

Mittendörren i bussen drog igen när Eili skulle gå av vid Haninge centrum.

Hon föll bakåt, in i bussen och skadade benet, armen och handen. Ett stort sår revs upp ovanför vristen, som dessutom blev infekterat.

Det var extra otur för Eili som precis hade kommit tillbaka från ett benbrott. Nu åkte hon in på sjukhus i tre veckor.

– Jag gick bakom Eili och hon klämdes framför mig, och föll mot mig. Det var hemskt att se. Sedan såg vi blodet rinna, berättar Inga.

Folk gick ur bussen precis före Eili. Varför dörren plötsligt slog igen vet ingen.

Trots kalabaliken så ska busschauffören bara ha kört vidare.

– Det är konstigt. Han måste ha förstått att något hände vid utgången, säger Eili.

Hennes familj har polisanmält händelsen efter inrådan från läkaren.

– Vi vill inte hänga ut någon busschaufför för smitning eller något, bara få klarhet i hur detta kunde ske, säger Eilis dotter Pamela.

Bussbolaget Nobina hade i förra veckan inte lyckats identifiera olyckan med Eili. Men var det mycket folk som klev på vid Haninge centrum så kan det ha funnits en risk att chauffören missade vad som skedde, menar man.

– Vi har ett till två ärenden i veckan där folk kläms som det ser ut nu. Men man ska då komma ihåg att vi har 110 000 resor om dagen i Haninge, Tyresö, Nynäshamn, Älta, Skogås och Trångsund, säger Daniel Mohlin, marknadschef på Nobina Södertörn.

Att människor skadar sig på bussarna är inte okej, menar han.

– Varje gång vi får kännedom om incidenter så pratar vi med föraren. En hel del fall kunde vi sluppit om förarna hade varit mer uppmärksamma.

Han vill också uppmana resenärer att trycka på de blå stoppknapparna, som signalerar för föraren att dörrarna ska hållas öppna lite längre.

– Föraren ska öppna och stänga dörrarna manuellt, inte automatiskt, just för att undvika dessa incidenter. Och i våra nya bussar finns inte automatisk stängning, säger Daniel Mohlin.