Do you have a flag? Botvid är inte aktuell när Tullinge ska ha eget kommunvapen. "Det ska spegla oss och vår historia", säger Anders Thorén, gruppledare för Tullingepartiet. Foto: Tullingepartiet/Claudio Britos

Egen Tullingeflagga ska främja "Tuxit"

Kampen för att Tullinge ska bli en egen kommun fortsätter. Nu har Tullingepartiet tagit fram en flagga med eget kommunvapen på.

  • Publicerad 11:30, 16 dec 2019

En drake i ena hörnet och en bogserbåt i den andra, med band i silver rakt över en blå bakgrund. Så ser det kommunvapen ut som Tullingepartiet hoppas ska bli verklighet om kommundelen bryter sig ut.

– Klart att St Botvid är bra på kommunvapnet för Botkyrka kommun, men i Tullinge har vi inget helgon och då vill vi ha ett kommunvapen som speglar oss och vår historia, säger Anders Thorén, gruppledare för Tullingepartiet.

Draken symboliserar stridsflygplanet J35 Draken från Tullinges flygflottilj. Båten ska illustrera Tullinges industriella arv då gjutsand, kalk och lump till sedelpapper fraktades på pråmar till Tumba bruk och Alfa Laval. Silverbanden ska symbolisera järnvägen och det blå är Tullingesjön och himlen.

Vapnet sitter på en vit flagga som partiet visade upp i Tullinge centrum i fredags.

– Vi kommer fortsätta kämpa för att bli en egen kommun. Vi ska få vårt Tuxit, kämpar man tillräckligt länge så händer det, säger Anders Thorén.

Men har inte just Brexit visat oss hur svårt det är att bryta sig ur en gemenskap?

– Det svåra är var man ska dra gränsen mellan Tullinge och Tumba. Som vita villorna, till exempel, som känner sig som Tullinge men där fastighetsbetäckningen är Tumba. Men för övrigt så har vi inte kunnat hitta några problem.
 

NY. Flaggan hängde vid Tullinge centrums pendeltågsstation i fredags. Foto: Tullingepartiet