Efvas recept för att behålla hälsa och skönhet: "Jag tränar och äter bra och har stor kärlek till livet." Foto: Sacharias Källdén

Efva Attling visar sitt Högdalen

Smyckesdesignern Efva Attling startade nyligen konstnärsprojektet The Högdalen, som delvis är en hyllning till kvarteren där hon växte upp.

  • Publicerad 19:30, 3 okt 2019

Hon designade sitt första armband på träslöjden på Bandhagens skola. Efter nian fick hon lärlingsplats hos en känd silversmed, sen blev det 27 års paus. Idag är Efva Attling en hyllad designer och startade nyligen projektet The Högdalen. Vi tog en promenad i hennes barndoms kvarter.

Efva Attling och Jocke Berg i ny konstnärs-hub

Foto: Sacharias Källdén

T-banan:

”Här hängde vi ganska ofta och tjuvrökte (men jag har inte rökt sedan 1981, tillägger hon). Tunnelbanan var ju helt ny på den tiden och låg lagom långt från ungdomsgården. Man åkte också 195:ans buss om man skulle någonstans. (Efva går in på Kicks och handlar en sminkgrej) det är bra att det här finns i Högdalen, det håller en hög standard och är roligt för de som bor här, att få göra sig lite fina. Man behöver det ibland.”

Foto: Sacharias Källdén

Kyrkan:

”Här konfirmerade jag mig, och bytte stavningen i mitt namn från Eva till Efva när jag var kanske 11 år. Det lät coolt. Många av mina kompisar bytte namn för att det var coolt, så jag ville också göra det. Vi hade tandläkare här också. När jag 10 år och hade varit duktig hos tandis fick jag köpa min första singel, Let’s twist again med Chubby Checker.”

Foto: Sacharias Källdén

Zoo-affären:

”Här låg en boutique som drevs av Gun Nowak, som senare startade Face Stockholm. Jag var ofta där. (Vi går in och hon börjar prata med Djurmagazinet-ägaren Mats Samnerud som visar sig komma från Fruängen). Jag älskade att gå på bio Rondo, som låg här i centrum, där såg vi matinéer med Cliff Richard. Varuhuset Kvickly låg vid lilla torget och Oscaria skor låg på hörnet bakom korvkiosken. Där gick jag in och bara luktade på lädret ibland. Man hade ju inte råd att handla nå’t.”

Foto: Sacharias Källdén

Ungdomsgården:

”Jag var där jämt från 12-13-årsåldern. Det fanns massor att göra – disco, man kunde dreja, band kom dit och spelade. Den där gården räddade många ungdomar. Vi hade en ungdomsledare som var den snällaste jag nånsin träffat, John Henry. Han var stor och kraftig och hade boxats mot Patterson. Baksidan här i Högdalen var allt knark. Jag kan nämna sju-åtta personer från den tiden som är döda idag på grund av droger. Det var jättemycket knark, som att de testade allt nytt på oss förortsungar innan det såldes inne i stan. Jag gick de sista åren på Sjöängsskolan och jag hade nog lätt ADHD, Efva ”myror i brallan” Attling kallade de mig.”

Foto: Sacharias Källdén

Bandängen:

”Det här var as-stort när man var yngre, här brukade killarna tälta. Bland annat Kjelle Bergqvist som växte upp på samma gata som jag, och vi tjejer gick dit och larvade oss. De brukade ha okokta spagetti som vi skulle äta på från varsitt håll tills man kom till mitten. Det tyckte dom var jättekul. Vi hade vårt fönster, från vårt rum, ut mot ängen.”

Foto: Sacharias Källdén

Korvkiosken:

”Den har alltid legat här. Vi brukade köpa ett korvbröd med ketchup för 25 öre, för vi hade inte råd med korv. (Efva får ett bröd med ketchup och tar en tugga) Nä fy! Hur kunde vi äta det här? Men vi hängde ju vid t-banan och blev väl hungriga efter ett tag.”

Foto: Sacharias Källdén

Lägenheten Harpsundsvägen 36:

”Vi flyttade hit 1954, då var området precis färdigbyggt. Vi bodde fyra systrar i ett rum, jag fattar inte hur vi fick plats! Tror det var 58 kvadrat. Sen kom Agneta också, min yngsta syster. Vi hade en hund som hette Tippen men han blev galen till slut, han stod på vår balkong och skällde hela dagarna. I porten bredvid bodde Ronny Haglund, som jag var kär i. (Vi möter upp nuvarande hyresgäst och Efva får okej att gå in i lägenheten). Jag är så glad att jag fick komma in och titta, jag började gråta! Jag har inte varit där på 53 år. Jag ska ta med mig mina syrror och några flaskor vin och hälsa på igen! 1966 flyttade vi till Skebokvarnsvägen. När jag var 17 år flyttade jag härifrån, ihop med en kompis inne i stan.”

Det här är Efva Attling

Bor: Södermalm. Bodde i Högdalen 1954-1971. Har ingen släkt eller vänner kvar där.

Familj: Hustrun Eva Dahlgren, sönerna Simon och Adam som hon har ihop med Niklas Strömstedt. De var gifta 1985-1995.

Ålder: 67 år (”Jag skulle köpa SL-kort häromdan och glömde att jag var pensionär!”)

Händelser som har påverkat henne och hennes syn på människor: Kennedymordet, Förintelsen och hur Amerika behandlade sina svarta.

Hon har jobbat som fotomodell, dansare och sångerska.

The Högdalen – en kreativ hub online (www.thehogdalen.com) med olika konstnärliga samarbeten. ”The Högdalen – min playground, där jag kan få ännu mer kreativ frihet. Jag har pratat och svarat på frågor om var ifrån jag kommer hela mitt liv. Högdalen, en förort till Stockholm. Det har alltid funnits med mig.” Första gästdesignern är Jocke Berg från bandet Kent.

Visa merVisa mindre

Barnen på Harpsundsgatan. Bilden är tagen på 1950-talet, Eva vid gula pilen. Foto: privat