Adan Ayed och Anas Bensalem på fritidsgården Ambassaden tillsammans med föreståndaren Ali Khamis. Foto: Mikael Andersson

Eftermiddagsöppet på Lyktan - men de yngsta vill inte gå dit

Fritidsgården Lyktan får längre öppettider för att ta emot ungdomar efter skolan. Men de yngsta drar sig från att gå dit. "Det är ingen bra stämning där".

  • Publicerad 11:39, 13 okt 2015

I januari skickade sex ungdomar i från Hässelby gård in ett medborgarförslag till stadsdelen.De ville ha en plats att gå till under tidiga eftermiddagar, direkt efter skolan.

– Det fanns inget att göra efter skolan, speciellt inte på vintrarna, säger 13-åriga Adam Ayed.

"Inte lika roligt där"

Som svar på medborgarförslaget har stadsdelsförvaltningen i Hässelby-Vällingby nu beslutat att fritidsgården Lyktan kommer hålla öppet från klockan 15 två eftermiddagar i veckan. Men frågan är om trettonåringarna kommer att gå dit nu.

– Det är mest äldre barn där, det är ingen skön stämning, säger Anas Bensalem.

Ny mötesplats för ungdomar

I slutet av september öppnade mötesplatsen Ambassaden på Friherregatan 1 i Hässelby, och Anas Bensalem och trivs bättre där.

Ambassaden är en del av projektet Demo som drivs av Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer, LSU. Syftet är bland annat att fungera som en mötesplats för ungdomar.

– Det är bättre än Lyktan för att det känns som att de riktar sig till oss lite yngre också. På Lyktan är det mest äldre killar och det känns inte som att man gör saker tillsammans i grupp där, säger Adam.

Anas håller med och tillägger:

– På Ambassaden har de tävlingar i foto, i tv-spelet Fifa - vi kollar på film och alla är delaktiga, säger han.

Olika behov för olika åldrar

Eric Hagman, föreståndare på Lyktan, menar att de flesta ungdomarna som besöker Lyktan är mellan 14 och 16 år, men att de ska rikta sig till ungdomar så unga som 12 år.

– Det kommer alltid vara knepigt att bygga ihop något för ungdomar i så stort åldersspann, det finns olika behov av olika aktiviteter. Är du 15 år kanske du trivs bäst i att bara hänga, säger han.

Men han tar till sig av kritiken och menar att man vill bli bättre på att anpassa sig för alla ungdomar.

– Det är ju ungdomarna vi ska anpassa oss efter - vår ribba ska ligga utifrån deras behov. Det är en öppen verksamhet så det är aldrig tvång till att vara med i aktiviteter, säger han.