Brottsplats. Polisen spärrade av brottsplatsen utanför sporthallen i Jakobsberg. Foto: Steven Knap

"Efterlyst" gav inga tips om mordförsöket i Jakobsberg

Utredningen av det brutala rånet mot en tonårspojke utanför Jakobsbergs sporthall tidigare i oktober går trögt. För att få in fler tips gick man ut i TV3:s Efterlyst, men effekten blev marginell.

  • Publicerad 16:34, 8 dec 2021

Vi ger i alla fall inte upp än

I larmsamtalet hör man hur en pojke försöker förklara det som hänt till larmoperatören på andra sidan luren. Hans kompis har precis fått flera knivhugg i ryggen på parkeringen utanför Jakobsbergs simhall.

Kompisarna försöker göra allt de kan för att stoppa blödningen innan ambulansen kommer.

Ledde inte till något tips

Mitt i har i flera artiklar berättat om polisens utredning kring det brutala rånet som övergick till ett mordförsök i oktober. Pojken låg på sjukhus i två veckor innan han kunde skrivas ut.

I larmsamtalet som spelades upp i TV3:s Efterlyst den 18 novemberförstår man hur omskakande händelsen var för offren på platsen.

Polisens förhoppning var att något vittne till händelsen skulle höra av sig efter att inslaget sändes.

– Vi har inte nåtts av ett enda tips, säger förundersökningsledaren Tobias Becker.

Han säger att de polisen inte har särskilt stora förhoppningar på att lösa fallet.

– Vi är ganska beroende av människors ögon och öron. Vi arbetar lite i en uppförsbacke.

Färre vill prata

Känslan av otrygghet kan enligt Tobias Beckerofta sätta käppar i hjulen när det handlar om vittnesmål till den här typen grova brott.

– Jag kan tycka att om en ungdom blir knivhuggen utanför en simhall så borde någon har sett något, men det är alltid lätt att säga åt någon annan vad den ska göra.

I många fall är det lättare att skriva i Facebookgrupper, än att tala med polisen, menar Tobias Becker.

– Vi är ju inne och läser vad folk skriver och det händer att när vi tar kontakt så vill de inte vara med.

Ger inte upp

Att välja att vara med i Efterlyst är inte heller ett självklart. Till en början var de tveksamma, framförallt i hänsyn till offren.

– Man kommer väldigt nära händelsen och det är en skräck och panik. Man hoppas att någon känner att det här är för jävligt och vill hjälpa till. Vi ger i alla fall inte upp än, säger Tobias Becker.

Polisen väntar visserligen på svar från Nationellt forensiskt centrum (NFC) nere i Linköping men resultatet lär knappast vara av någon avgörande karaktär.

– Det kan ge en fingervisning om någonting på sin höjd, om vi har tur.

Övervakningskameror då?

– Det finns på lite olika platser i närområdet. Vi har gått igenom materialet men vi har inte bedömt att det synts något som lett till någon starkare misstanke.

Mordförsöket utanför simhallen

Den 15 oktober strax efter klockan 22, larmades ambulans och poliser till simhallen i Jakobsberg. En tonårspojke hade blivit knivhuggen i ryggen i samband med ett rån som urartade. En annan person skadades också lindrigt.

Enligt initiala uppgifter ska det ha varit en större grupp av människor som flydde från platsen efter att mordförsöket ägde rum.

Polisen har dock inte lyckats få tag på någon eller verifiera hur många som fanns på platsen.

Polisen säger sig nu ha svårt att lösa brottet och vädjar om tips för att komma vidare i utredningen.

Visa merVisa mindre