Sofia Kemi, utvecklingsledare på Bergshamra bibliotek, tror och hoppas att de 316 böckerna kommer tillbaka. Foto: Stefan Källstigen

Efterlyses: 1 500 utlånade böcker

Dags att lämna tillbaka böckerna, Solnabor. Över 1 500 titlar längtar hem till biblioteken.

  • Publicerad 14:19, 22 apr 2021

Under pandemin har det varit gratis att lämna tillbaka en lånebok för sent eftersom man velat låta låntagare slippa utsätta sig själva och andra för smittorisk.

Det har lett till att många böcker nu saknas på biblioteken.

I mitten av februari gick Solnas bibliotek tillbaka till ordinarie låneregler och 1 mars återinfördes förseningsavgifter för böcker som inte lämnas in i tid, 20 kronor per bok och påbörjad vecka.

Biblioteken har försökt uppmärksamma låntagare på detta via e-postutskick.

Men fortfarande är 316 böcker på vift från Bergshamras bibliotek och 1 233 från Solnas stadsbibliotek, det motsvarar runt tio procent av det utlånade som alltså inte är möjliga för andra att låna.

Sofia Kemi på Bergshamras bibliotek tror dock att hon snart får återse böckerna.

– När biblioteket skickade ut informationen om att avgifterna för försenade böcker återinfört var det många som hörde av sig. Jag tror böckerna är på väg tillbaka, men att det kommer ta lite tid.

Biblioteken hälsar att sommarlån, det vill säga längre lånetid, erbjuds låntagare från och med juni. Det kommer också att arrangeras sagostunder och andra aktiviteter där man också kan passa på att lämna igen böcker.

Biblioteken kommer att besöka Skytteholmsparken, Hagalundsparken och Spegeldammsparken en dag per vecka från och med maj, kolla in bibliotekens hemsida för mer info.