Framför stora scenen på Debaser Strand står bord och stolar på det vanligtvis tomma golvet. Så har ytan kommit till användning då restriktionerna krävt att sällskap sitter ner och håller avstånd.

– Vi har haft sittande konserter och quizkvällar, säger Annelie Telford, vd på Debaser, en av Söders mest populära klubbar för livemusik.

Från och med onsdag blir det ändring på det. Restriktionerna släpper och folk kan åter samlas på dansgolv och i publikhav. Beskedet kom lite oväntat, menar Annelie Telford.

– Vi var inte beredda på full öppning, mer på att öppna med vaccinationspass eller begränsad kapacitet.

– Det är underbart, för både publiken och hela branschen. Det har varit frustrerande att se hur andra delar av samhället dragit igång, när vi stått stilla. Att börja på riktigt nu känns euforiskt.

Är du på något sätt orolig?

– Det är en enorm lättnad, men man kan inte slappna av helt. Det kan komma nya bakslag.

Konserthöst

Annelie Telford hyser tillförsikt i hur många som i dag är vaccinerade i stan, men påpekar samtidigt att en förutsättning för att samhället ska kunna öppna upp säkert är att alla som kan vaccinera sig också gör det.

Hösten på Debaser rivstartas den 29:e då Grammisvinnaren Hurula får äran att återinviga scenen. Sedan löser konserterna av varandra. Skulle smittan öka igen hoppas Annelie Telford att vaccinpass införs.

– Det vore bättre än att behöva stänga igen.

Stort ansvar

På Södermalm har Baras fyra krogar. En femte öppnar i Skanstull i oktober, i gamla Tullen bar & kök. Delägaren Anne-Lie Rubach är glad över att människor får kramas och dansa på lokal igen, men tror att det kan bli kaotiskt i början.

– Folk vill ut och kramas, dansa, men om jag ser hur gäster står och hoppar tätt ihop kommer jag nog känna ångest ett tag, innan jag kan slappna av och känna att det är okej.

Stort ansvar hamnar på krögarna, menar hon, och minns sommaren när krogarna åter fick ha öppet till klockan 03. Då var det som att gäster trodde att restriktionerna släppt helt.

– Då fick vi gå in och tackla det, säga att de måste sitta ner och ha en meter mellan sällskapen. Det blir ett stort ansvar att hålla ordning i glädjeyran som nu väntar.

Flera ur den ordinarie arbetsstyrkan har sökt sig vidare, så personalen är lite grönare än förr. Så helt som innan pandemin blir det inte på Baras. Bland annat ska de ha egna besökstak.

– Det blir en mjukstart. Det måste vara hanterbart för både gäster och personal. Det spelar ingen roll att vi får ha öppet som vanligt, vi kan inte bara öppna. Jag tror inte vi klarar det än.

Publik till tredje guldet

Några som längtat efter publik är Hammarby futsal. Bajens inomhusfotbollslag håller till i Eriksdalshallen och har plockat hem två SM-guld på raken.

– Det har varit ett väldigt tryck att komma in och följa framgångseran. Det var väldigt otajmat att vi inte kunnat visa upp det för publiken. Nu siktar vi på ett tredje guld och det känns jättekul att åter kunna ta emot fansen, säger Hammarbys föreningschef Peter Kleve.