I onsdags förra veckan var det premiäröppning för Djurö- och Stavsnäsbornas nya allaktivitetshus. Huset är den gamla lärarbostaden i Stavsnäs by och det kommer att användas för olika aktiviteter och projekt.   

Det är föreningen Mötesplats Stavsnäs som tecknat hyreskontrakt med kommunen och huset kommer att disponeras av 16 olika föreningar.

– Det känns fantastiskt! Det gör att vi kommer kunna utveckla verksamheten ännu mer och bli ännu starkare i lokalsamhället. Vi upplever en fantastisk uppslutning kring den här nya platsen, säger Mia Enander Lanner, sekreterare i Mötesplats Stavsnäs.

En viktig funktion som huset kommer att få är att vara ett så kallat medborgarcenter. Det betyder att man kan få hjälp med kontakter till olika myndigheter, hjälp att skriva CV och stöd i att söka jobb och utbildning, som exempel. Centret ska vara öppet måndag till torsdag 15-19 och bemannas med personer från de olika medlemsföreningarna.  

Mötesplats Stavsnäs har funnits i två år som bollplank och mötesplats åt föreningarna. De har träffats i olika lokaler i Stavsnäs och på Djurö, nu är första gången de får ett eget hus att vara i – cirka 200 kvadratmeter fördelat på två plan.

Grundtanken med det nya allaktivitetshuset är att jobba förebyggande på olika sätt med utanförskap och gemenskap för att öka tilliten och trygghet i området, enligt Mia Enander Lanner.