Malin Haag Petrini och hennes dotter Vanja tycker om att sola och bada vid Hornsbergs strand. Vattenskotrarna är ett gissel Foto: Christian Lärk

Efter vattenskoterolyckan: ”Jag har bara väntat på en smäll”

Den svåra vattenskoterolyckan vid Karlbergskanalen i söndags är sorglig men väntad. Det menar solbadare, som Mitt i har pratat med. – De kör som dårar, säger Malin Haag Petrini. Lokalpolitiker vill se ett lokalt förbud för skotrarna.

  • Publicerad 16:32, 22 jun 2020

Strax före klockan fyra i söndags eftermiddag åkte en vattenskoter i hög fart rakt in i ett träd vid Karlbergskanalen. Två personer fördes till sjukhus med skador, oklart hur allvarliga. Polisen har inlett en förundersökning om misstanke om narkotikabrott för eget bruk och om vårdslöshet i sjötrafik. Två skotrar har också tagits i beslag.

Fartgränsen i Karlbergskanalen är fem knop. Många vattenskoterförare kör betydligt fortare. Foto: Christian Lärk

Malin Haag Petrini, som ofta solbadar vid Hornsbergs strand, är inte förvånad.

– De kör som dårar och går ofta nära kanten. I går såg jag en ung kille som höll på med mobilen samtidigt som han körde. Jag har bara väntat på att det ska smälla, säger hon.

”De blåser bara på”

Mitt i träffar Malin Haag Petrini på måndag förmiddag. Hon njuter av den sköna dagen på en picknickfilt i gröngräset. Strax intill finns bryggorna och badet som är inhägnat av bojar. Där simmar dottern Vanja.

”Det är ofta unga män som kör skotrarna. De bränner bara på”, säger Malin Haag Petrini, som solbadar vid Hornsbergs strand ihop med dottern Vanja. Foto: Christian Lärk

– Hon får absolut bara bada innanför bojarna. Dit kan ju inte vattenskotrarna komma. De saktar absolut inte in när de passerar badplatsen. De blåser bara på, förbi badet och rakt in i kanalen, trots att man får köra i högst fem knop där. Jag skulle tro att de kör i minst 30, säger hon.

Problem varje sommar

Problemet återkommer varje sommar. Det konstaterar både Malin Haag Petrini och andra som Mitt i pratar med.

– Jag brukar sitta vid kanalen och då är det rätt så jobbigt med bullret. De som kör bryr sig inte om andra alls, de vill bara bli sedda. De leker verkligen med faran när de blåser på för fullt. Det är jättetråkigt att höra att en olycka har hänt, säger Anders Nyquist, som är ute på en snabb förmiddagspromenad.

”Senast i går åkte två killar och en tjej otroligt snabbt förbi när jag satt vid kanalen. Det var störande. De brydde sig inte alls om hur andra uppfattade dem”, säger Anders Nyquist. Foto: Christian Lärk

En lösning är att införa ett lokalt förbud. Det tycker den grönblå majoriteten i Kungsholmens stadsdelsnämnd.

– Det har varit väldigt många incidenter genom åren och nu har en allvarlig olycka hänt. Förr eller senare kommer någon att dö om det inte blir en ändring. Därför vill vi ha ett lokalt förbud för vattenskotrar vid Hornsbergs strand, i Karlbergskanalen och kanske också i Klara sjö. Det är en fråga jag drivit länge, säger Rasmus Jonlund (L), ordförande i stadsdelsnämnden.

Rasmus Jonlund (L). Pressfoto: Anna Molander

Ett lokalt förbud kräver en ändring av kommunens lokala ordningsstadga och måste klubbas i kommunfullmäktige. Därför bearbetar Kungsholmens stadsdelsnämnd politikerna i stadshuset att ta sig an frågan. För att komma åt problemet på en mer generell nivå kräver man också att förarbevis införs för vattenskotrar.

– Det är en nationell fråga. Men som stadsdelsnämnd kan vi försöka påverka så mycket vi kan, både genom att själva kontakta riksdagspolitiker och försöka påverka kommunen att driva frågan, säger Rasmus Jonlund.

”De är ögontjänare”

Han konstaterar Sjöpolisen ofta är på plats vid Hornsbergs strand, och har ett gott samarbete med polisen. Men det lugn som råder då är bara tillfälligt.

– De som blåser fram på sina vattenskotrar är ögontjänare. Så fort Sjöpolisen åkt sin väg är de i gång igen. Det är otroligt allvarligt eftersom de kör väldigt nära badplatser och strandpromenader för att stila, säger han.

Sjöpolisen skeptisk till förbud mot enbart vattenskotrar

I större delen av Ulvsundasjön är hastighetsgränsen tolv knop. Strax intill badet vid Hornsbergs strand smalnar Ulvsundasjön av och blir till Karlbergskanalen…

… som är en väldigt smal sträcka. Här är fartgränsen fem knop. Foto: Christian Lärk