Unga Örnar, en förening med kopplingar till (S), ansökte om 5 000 kronor i föreningsbidrag, men föreslogs få 20 000 kronor. Nu dras ärendet tillbaka. Foto: Colourbox

Efter vår artikel: Rödgröna backar om märkliga fördelningen av föreningsbidrag

Föreningar i Spånga-Tensta föreslogs få mer pengar än de sökt om och en ansökan försvann helt. Nu konstaterar Awad Hersi (MP), stadsdelsnämndens ordförande, att det inte gått rätt till och återremitterar ärendet.

  • Publicerad 12:19, 10 dec 2015

Som majoritet ska man inte släppa fram ärenden som det är frågetecken kring. Här har man valt att göra det, och det är en brist hos majoriteten kan jag tycka.

I en artikel tidigare i veckan uppmärksammade vi att stadsdelsförvaltningen i Spånga-Tensta föreslagit att föreningen Tenstas Unga Örnar ska få fyra gånger så mycket pengar som de ansökt om. Nu visar det sig dessutom att en ansökan helt har fallit bort. Två tunga anledningar till att den rödgröna majoriteten kommer att återremittera ärendet vid kvällens stadsdelsnämndsmöte.

– Det är precis det ni sätter fingret på: en förening ska inte ha mer pengar än vad man ansökt om. Så det kan inte politikerna klubba igenom, säger Mattias Bengtsson Byström, pressekreterare på Miljöpartiets kansli i Stockholms stadshus.

"Ingen ska få mer"

Stadsdelsnämndens ordförande Awad Hersi (MP) har svårt att svara på hur det kunnat bli så här fel.

– Jag kan bara konstatera att ingen förening ska få mer pengar än vad de sökt. Det är inte rätt att bevilja en förening mer än vad de sökt. Förvaltningen har lagt fram sitt förslag och vi återremitterar ärendet, säger Awad Hersi.

Brist hos majoriteten

Stadsdelsnämndens vice ordförande Ole-Jörgen Persson (M) tycker att det är bra att ärendet återremitteras, men är fortsatt kritisk till att de rödgröna låtit ett så bristfälligt ärende komma upp på bordet överhuvudtaget.

– Som majoritet ska man inte släppa fram ärenden som det är frågetecken kring. Här har man valt att göra det, och det är en brist hos majoriteten kan jag tycka. Det är bra att majoriteten backar nu, och att förvaltningen får titta på det igen. Däremot är det väldigt tråkigt för föreningarna som får vänta ytterligare någon månad på att det här blir klart, säger Ole-Jörgen Persson (M).

LÄS MER: Alliansen sågar MP-topp i Spånga