Nu ska Ängby IP få vakter som patrullerar området kvällstid. Peter Hannfors och Åsa Lindell är två av grannarna till idrottsanläggningen som länge kämpat för att få ordning på stöket . Foto: Mikael Andersson

Efter vår artikel: Nu blir det vakter på Ängby IP

Nu ska rejsande moppeungdomar och kapade högtalarsystem på Ängby IP få ett slut.

  • Publicerad 14:56, 29 jun 2017

Igår rapporterade vi om att grannar till Ängby IP i flera år har kämpat för att få bukt med ungdomar som härjar loss och saboterar idrottsanläggningen på kvällar och nätter.

Häromveckan vaknade de till exempel när flera ungdomar hade brutit sig in i speaker-båset och dragit igång idrottsanläggningens högtalarsystem. Där kommenterade de sedan kompisarnas mopperejs på löparbanan.

– Det har blivit mer stök på senare år, jag vet inte riktigt varför, sa Åsa Lindell, som bo alldeles intill IP:n, till Bromma tidning igår.

Grannar: Ungdomshänget på Ängby IP har ballat ur

Att låsa ingångarna till planen efter stängningsdags är inte ett alternativ, enligt idrottsförvaltningen. Istället försöker de förebygga ordningsproblemen, bland annat genom att sätta olika redskap bakom skydd och att göra det svårare för mopeder att ta sig in.

Men idag hör Pierre Nystedt, anläggningnschef på idrottsförvaltningen, av sig till tidningen på nytt – nu har man tagit beslutet att låta ordningsvakter patrullera planen efter stängningstid.

– Efter lite övervägande beslutade vi igår att vi kommer ha Securitas ronderandes vid ett antal tillfällen per kväll och natt, säger han.

Blivit en sport

Höjdhoppsmattor på anläggningen har rivits sönder och fått brännmärken. Taket till redskapsboden har hoppats sönder. Och natten till igår saboterades högtalarbåset ännu en gång.

– Det verkar som att det är samma ungdomar som är där. De tycker att det har blivit någon form av sport det här, att busa så mycket som möjligt och ställa till allmän oreda, säger Pierre Nystedt, som nu ska se om även fältassistenter kan komma som en extra resurs till idrottsplatsen.

Ordningsvakterna kommer att börja patrullera idrottsanläggningen direkt. Hur länge framöver de kommer vara på plats låter Pierre Nystedt dock vara osagt.

– Vi får se hur länge vi kommer fortsätta med det. Men förhoppningsvis har det en avskräckande effekt så vi slipper skadegörelse och allmänt bus. Och så att grannarna får lite lugn och ro igen, säger han.