Efter valfelet – länsstyrelsen förklarar sig

Länsstyrelsen rapporterade in fel valresultat för ett distrikt i Tyresö. – Någonstans måste vi utgå från att de antal valsedlar som har lagts i en valkasse är det korrekta, säger Helena Landstedt, jurist vid länsstyrelsen.

  • Publicerad 08:50, 26 sep 2018

Det är fel valresultat i ett distrikt i Tyresö, som Lokaltidningen Mitt i Tyresö tidigare har skrivit om.

En person som jobbade med valet i Tyresö kommun ska ha tappart bort valsedlar, tagit saken i egna händer och lagt ner lika många nya i ett nytt kuvert, enligt valnämndens i Tyresös ordförande.

Länsstyrelsen som ska kontrollräkna rösterna för att se till att valresultatet blir rätt hittade de ursprungliga valsedlarna och rapporterade in både de gamla och nya till Valmyndigheten som slutgiltigt röstresultat.

Resultatet: 66 röster för mycket för Miljöpartiet i riksdagsvalet.

Helena Landstedt, jurist på länsstyrelsen. Foto: Daniel Diaz

Rösträknarna vid länsstyrelsen upptäckte under kontrollräkningen att det nya antalet inte stämde med resultatet från valnatten eller med hur många personer som röstade i distriktet.

– Vid den första kontrollstationen upprättades det därför en avvikelserapport. Sedan har kassen granskats i ytterligare ett led och då har man gjort bedömningen att det är så många röster som ligger i kassan och det är det vi har räknat och rapporterat, säger Helena Landstedt, jurist vid länsstyrelsen.

Det fanns ju flera saker som pekade på att det var fel. Hur kommer de sig att ni ändå rapporterade in det som slutgiltligt resultat?

– Någonstans måste vi utgå från att de antal valsedlar som har lagts i en valkasse är det korrekta. Vi kan inte utgå från att någon har lagt ner fler sedlar eller fel sedlar. Det var den bedömningen vi gjorde då, men det är klart att det alltid går att vara efterklok.

På söndagen hörde Expressen av sig, som hade uppmärksammat att partiets röster har fördubblats i distriktet.

– Vi försökte komma i kontakt med vice ordföranden och ordföranden i vallokalen och ordförande i valnämnden på söndagen och måndagen.

Här är den omtalade kassan med valsedlar från distriktet Öringe. Foto: Daniel Diaz

På söndagen – den 16 september – fastställer Valmyndigheten resultatet i valet till riksdagen. På måndagen har valnämndens ordförande Berit Assarsson (M) rett ut vad som har hänt och hör av sig till länsstyrelsen, som Lokaltidningen Mitt i har skrivit om tidigare.

– När vi får informationen om att någonting inte är som det ska agerar vi och lämnar över den informationen till Valmyndigheten som ansvarar för valet. Vi kan inte göra mer. Resultatet är överlämnat och fastställt. Vill man överklaga är det valprövningsnämnden man får vända sig till.