Polisen är mer synliga i Rågsved efter sommarens våldtäkter. Foto: Mostphotos

Efter våldtäkterna: Polisen har stärkt närvaron i Rågsved

Polisen har stärkt sin närvaro i Rågsved efter sommarens våldtäkter. – Många har frågor och uppskattar att vi är mer synliga, säger Malin Därth, tf chef vid Farstapolisen.

  • Publicerad 16:33, 5 aug 2019

Natten till den 7 juli överfölls och våldtogs en kvinna av en för henne okänd gärningsman i Rågsved. Vid 18-tiden den 14 juni våldtogs en annan kvinna utomhus. Dagens Nyheter har också rapporterat att två kvinnor överfölls den 31 mars.

Efter sommarens våldtäkter har Farstapolisen förstärkt sin närvaro i Rågsved.

– Vi har haft en ökad närvaro och ökad synlighet med syfte att skapa trygghet och finnas tillgängliga för folk som har frågor kring det som media skriver om, säger Malin Därth, tf chef vid Farstapolisen.

Medborgarna vill hjälpa till

Och det är många som har frågor och vill prata med polisen.

– Vi upplever inte att det är en jättestor oro. Men många uppskattar att polisen är där. Alla blir irriterade när ett sådant här brott sker och det finns ett stort engagemang i att polisen ska kunna lösa brottet och gripa en gärningsman, säger Malin Därth.

Ett problem vid skjutningar är ju att få vill tala med polisen. Är benägenheten att tala med polisen större efter en våldtäkt?

– Det är svårt att säga. Men invånarna vill hjälpta till vid den här typen av brottslighet. Rågsvedsborna är ofta väldigt tillmötesgående och vana vid polisens närvaro.

Är ni där även sena kvällar och nätter – när flest kanske känner sig otrygga?

– Ja, vi är där ganska mycket på kvällar och nätter. Vi försöker tänka ut när det är störst otrygghet och bemöta det så bra det går.

Trygghetspromenader från t-banan

Initiativ för att öka tryggheten kommer från olika håll. Idag, måndag 5/8, håller stadsdelsförvaltningen ett öppet möte på Rågsveds community center med syfte att organisera trygghetspromenader från tunnelbanan kvällar och nätter.