Efter utsläppet: Drevviken är oljefri

Det tog två och en halv vecka för Drevviken att bli oljefri efter utsläppet. Det kan finnas ytterst små mängder olja kvar, men den oljan bedöms naturen i sådant fall kunna bryta ner.

  • Publicerad 11:03, 2 okt 2019

Det var måndagen den 9 september som ett oljeutsläpp upptäcktes i Drevviken närmast Vendelsövägen/Gudöbroleden i Tyresö.

Uppskattningsvis 200 liter olja läckte ut i viken. Oljan – troligtvis gammal motorolja – kom via en dagvattenledning, enligt kommunen.

Fritt fram för hundar

I mitten av förra veckan avslutades oljesaneringen av viken och länsarna som användes för att fånga upp oljan togs upp. Det är numera fritt fram att rasta hundar i området och låta dem bada i viken, vilket Tyresö kommun tidigare avrått ifrån.

En läns ligger fortfarande kvar som extra säkerhet. Det är den närmast dagvattenledningen där oljan kom ut.

Teorin: Gammal motorolja dumpades i Drevviken

Ytterst små mängder olja kan eventuellt finnas kvar i viken. Den oljan bedöms att ”naturen ta hand om genom naturlig nedbrytning”, skriver Yla Rahtsman vid tillsynsmyndigheten Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund i ett mejl.

Hur påverkar oljeutsläppet miljön?

– Man vet att oljeföroreningar är giftiga både för fiskar och mindre organismer. Vid stora utsläpp kan man se fiskdöd och oljeskadade fåglar men i det här fallet när det inte är sådana jättemängder blir det inte den effekten, har hon tidigare sagt till Mitt i Tyresö.