Nu lämnar styrelsen för medborgerlig samling i Sollentuna – två veckor innan valet. Foto: Mostphotos

Efter uteslutningen – hela styrelsen avgår

Tidigare idag kom besked att Ann Furugård utesluts av Medborgerlig samlings riksstyrelse. Nu avgår den lokala styrelsen i Sollentuna.

  • Publicerad 14:41, 23 aug 2018

Ann Furugård har anklagat regeringen för att ”sälja ut fosterlandet till araber” och liknat flyktingar vid grottmänniskor. Vilket låg till grund för beskedet tidigare idag om att hon utesluts ur Medborgerlig samling.

Har inte fått gehör

Men efter riksstyrelsen besked kontrar den lokala styrelsen i protest. Fyra styrelseledamöter avgår: Bo Hansson, Claes Lundberg, Simon Lundmark och Björn Jonsson. Kvar återstår en suppleant som inte varit tillgänglig och därför inte tagit ställning.

– Vi har försökt vara öppna för en dialog men har inte fått så mycket gehör så det har inte varit så mycket av en dialog att tala om. Riksstyrelsen för medborgerlig samling väljer att agera på ett mer burdust sätt och göra en hårdare tolkning av Ann Furugårds kommentarer än vad vi har gjort, säger Bo Hansson, fram tills idag ordförande i Medborgerlig samling.

Anna Danieli, andre vice ordförande för Medborgerlig samling kommenterar avhoppet i ett sms till Mitt i:

”Det är tråkigt, men vårt fokus nu är valrörelsen och att göra ett bra val.”

Nu ställer samtliga styrelseledamöter sina platser till förfogande och en ny styrelse kommer att väljas på ett extrainsatt möte. Men med två och en halv vecka till valet är utsikterna låga för att det kommer ske innan dess.

På vilket sätt har era tolkningar av Furugårds kommentarer skilt sig åt?

– De har precis som vi ansett att kommentarerna är nedlåtande men inte sagt att de är rasistiska. Ändå betraktar de det som så pass allvarligt att Ann (Furugård reds. anm.) ska uteslutas på en gång – utan att ge en förklaring.

Andra kandidater har varnats

– När andra personer i partiet har gjort skrivit lika idiotiska uttalande på Facebook. Om det inte varit allvarliga anklagelser som handlat om rasism eller nazism har personen först fått en varning och om problemet fortsatt har personen uteslutits. Varför har Ann inte fått en varning?

Bo Hansson menar fortsatt att det inte är rasistiskt att likna flyktingar vid grottmänniskor men nedlåtande.

– Rasism är ett svårt begrepp, men det handlar om hudfärg och ras och där passar inte grottmänniskor in.

Huruvida någon av ledamöterna kandiderar till styrelsen på nytt vet inte Bo Hansson.

– Det är till synes och sist en förtroendefråga för riksstyrelsen. Jag kan ta svåra beslut men då vill jag också ha en förklaring.

Ingen ny styrelse innan valet

Om de avgångna kandidaterna kan tänka sig att ställa upp igen – även om Ann Furugård inte välkomnas tillbaka kan Hansson inte kommentera.

– Det är för tidigt att svara på. Partiet kommer inte hinna kalla till lokal årsstämma innan valet, det är full upp med förtidsröstande och annat. Så tajmingen är sämsta tänkbara så att säga.

Sådana här dagar kan man undra om man verkligen försöker seriöst driva politk eller man plötsligt och ofrivilligt är deltagare i en halvtaskig dokusåpa.

Bo Hansson, kommentar i Facebooktråd om avhoppet

I ett utlåtande skriver styrelsen för Medborgerlig samling:

”Anledningen är vår riksstyrelses beslut att utesluta Ann Furugård ur partiet – taget tvärs emot Sollentunastyrelsens beslut, utan föregående dialog och utan tydlig motivering från riksstyrelsen sida.

Vi uppfattar därmed att riksstyrelsen inte har förtroende för MED Sollentunas styrelse, trots upprepade initiativ till dialog från Sollentunastyrelsens sida. Under sådana omständigheter ser vi inte att rimligt styrelsearbete kan fortlöpa.”

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här körs tusentals coronatester ut till stockholmarna

Nyheter Varje morgon köar taxibilar på det gamla mässområdet i Tureberg Varje vardagsmorgon rullar omkring 1 000 taxibilar in på det gamla mässområdet i Tureberg. En efter en glider de fram till en liten ”byggfutt”, drar ner rutan, och får en låda med hemtester och...onsdag 2/12 5:30

Tonårsföräldrar kraftsamlar för ökad trygghet

Nyheter "Alla är jättemåna om att vi ska få igång något nu" Förra veckans digitala möte om vad som kan göras i Sollentuna för att minska ungdomsvåld och otrygghet blev lyckat. Och det mynnade ut i att åtta lokala grupper ska bildas och peka på fem kortsiktiga...tisdag 1/12 15:15

Åtal: Skickade 800 kränkande sms till kvinna

Nyheter Mannen ska även ha dykt upp på hennes jobb och bytt lås i hennes lägenhet. En man i 30-årsåldern åtalas för bland annat fyra fall av ofredande, skadegörelse och egenmäktigt förfarande riktat mot en kvinna i Rotebro.tisdag 1/12 11:10