Agera! De lokala politikerna kräver att SL gör någonting åt t-baneentrén nu. Foto: Sacharias Källdén

Efter ungdomsstöket: Nu vill de ha SL:s hjälp

"Ett ungdomsgäng som härjar". Så beskriver politikerna de senaste månaderna i Björkhagen. Nu vänder sig det lokala styret till SL för att få hjälp med att skapa trygghet i det lilla Söderortscentrumet. Genom att rusta upp tunnelbanan.

  • Publicerad 16:30, 19 jun 2018

Det beskrivs som ett gäng killar i mellanstadieålder som drar runt. Enligt polis och politiker ägnar de sig åt rån, misshandel, smällare och systematisk skadegörelse, genom att till exempel tända eld i papperskorgar vid tunnelbanestationen. För en månad sedan anlades en kraftig brand just vid t-banans utgång, som rubricerades som mordbrand.

Polisen bekräftar att de haft en ökad närvaro i Björkhagen, ett i regel fridfullt område, den senaste tiden. Samtidigt understryker de att den lilla förorten trots allt är fortsatt lugn på det hela taget.

Kraftig brand vid Björkhagens t-bana

– Boende ska inte känna bekymmer och nu har det lugnat ner sig igen. Men polisens verktygslåda är rätt begränsad när det gäller så unga personer. Vi kan skjutsa hem dem, ta ett snack med vårdnadshavare och skriva en orosanmälan till det sociala, säger Hampus Johannesson, kommunpolis.

För att utöka den verktygslådan har stadsdelsförvaltningen anställt två nya uppsökare, alltså fritidsledare som är ute och rör sig i kvarteren på kvällar och helger. Och i förskolan Raketens lokaler ska man nu dra igång brottning och gymnastik en gång i veckan under sommaren, för att ge kidsen något att göra.

"Om vi håller det snyggt låter folk bli att skräpa ned"

Nu har den lokala majoriteten – MP, S, V – skickat in en skrivelse till SL för att skynda på med en upprustning av tunnelbanans entré, när den ändå måste renoveras efter storbranden. Enligt politikerna upplevs miljön som "eftersatt, otrygg och icke välkomnande" och bidrar till den dåliga stämningen i Björkhagen, som sägs drabbats av "social oro".

I Skarpnäcks stadsdelsnämnd säger den rödgröna majoriteten sig nu ha idéer om hur allt ska bli bättre, grönare, trevligare och tryggare. Och kan de bara få till ett bra samarbete med landstinget, som äger t-tunneln, och trafikkontoret som äger marken utanför, så kan man tillsammans skapa rediga "trygghets- och trivselskapande åtgärder" ihop med de boende, som ska engageras i "en öppen dialog".

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Foto: Sacharias Källdén