Renässans. Lars Avellan och föreningen Ösbybadets vänner tror att området kan komma tillbaka till sina forna glansdagar i och med det nya beslutet. Foto: Mikael Andersson

Efter två års kamp – nu ska Ösbybadet rustas upp

Danderyds kommun ger tummen upp till en renovering av badhuset vid Ösbybadet. Till sommaren 2021 väntas mycket stå klart.

  • Publicerad 19:49, 15 dec 2020

Det kunde vara över 1000 personer här en fin sommardag.

För två år sedan skickade Danderydsbon Lars Avellan in ett förslag om att rusta upp bastun i badhuset vid Ösbybadet. Förslaget avslogs.

Nu får han och föreningen Ösbybadets vänner gehör.

Redan i början på 2021 ska upprustningen av badhuset komma igång. Detta enligt ett förslag som har klubbats av kultur- och fritidsnämnden.

– Äntligen, säger Lars Avellan, ordförande i föreningen Ösbybadets vänner.

– Platsen kan få sin renässans som den förtjänar. Vi går in i en ny fas för området som inte bara uppskattas av oss i föreningen, utan många Danderydsbor.

Omstridd plats

Som många känner till så har Ösbybadets badhus en lång historia. Lars Avellan minns själv hur välbesökt platsen var på 60- och 70-talet.

– Det kunde vara över 1000 personer här en fin sommardag.

Platsen har dock inte varit sig lik på länge. Detta efter en tragisk händelse efter att en person omkom i bastun. Efter det var lokalen länge stängd innan den 2016 kom att hyras ut igen till föreningen Danderyds konsthall.

Hyreskontraktet sades dock upp 2019. Detta efter att Ösbybadets vänner visat att detaljplanen föreskriver att området bara får användas till bad och friluftsliv – inte som konsthall. En konflikt blossade upp mellan föreningarna.

En konflikt som nu är över, enligt Lars Avellan.

– Vi vill inte ha några sura miner åt det ena eller andra hållet, säger han.

Jan Boberg, Margit Svensson, Lars Avellan, Gunilla Friis och Clarence Reuterswärd. Foto: Privat/Lars Avellan

Simbana. Ösbybadets vänner har även föreslagit en uppmätt simbana i sjön. Foto: Mikael Andersson

Kafé. I stugans södra del (höger på bilden) planeras ett kafé öppna till nästa badsäsong. Foto: Mikael Andersson

Ösbybadets vänner

I början på 2019 bildades föreningen Ösbybadets vänner.

Lars Avellan hade då kommit i kontakt med Jan Boberg som hade bildat gruppen "Ösbybadets vänner" på sociala medier. Gruppen har sedan dess växt sig större och fått ett 80-tal medlemmar.

Förutom Avellan och Boberg består styrelsen av Margit Svensson, Gunilla Friis och Clarence Reuterswärd. Föreningen har sedan den bildades meddelat att de vill göra badplatsen lämplig för hela Danderyd med fokus på ungdomar.

Lars Avellan berättar att de hoppas på aktiviteter året runt, även under vintern.

– Vi hoppas att också vinterbadet ska få en renässans med det här.

Vad hoppas ni ska bli av platsen?

– Att det kan bli ett centrum för friluftsliv, träningssimning och lite andra lättare sporter, som volleyboll, säger Lars Avellan.

Kan få en badflotte

Bildningsförvaltningen föreslår en allmän upprustning av bastun med ett enklare omklädningsrum. I lokalens södra del, mot Fafnervägen, föreslås ett kafé som kan öppna till sommaren.

Upprustningen ska både göra det enklare för både sommaraktiviteter och vinterbad. Hela projektet beräknas kosta cirka 200 000 kronor.

– Det finns inget formellt beslut i det här, men vi skulle vilja ha en badflotte och en uppmätt 50 meter simbana för simidrotten i Danderyd. Det hoppas vi inte minst för ungdomarna, som ska kunna ha det här som en mötesplats, säger Lars Avellan.

Ösbybadet

Enligt bildningsförvaltningens förslag vill man ha en strategi för ungdomar och sommarlovsaktiviteter vid Ösbybadet. De vill även göra det tillgängligt för friluftsliv och idrott under vintern med värmestuga, utbildning och vinterbad.

Ösbybadet vänner vill också utreda övergödningen i Ösbybadet. Målet med det är att förbättra siktdjupet och förbättra naturlivet i sjön.