Bilal Mouhib har prisats dubbelt för sina kunskaper som bilmekaniker. Foto: Olof Thorell

Efter två år i Sverige – redan dubbelt prisad

Med magiska fingrar och ett brinnande intresse för bilar hamnade Bilal Mouhib för drygt två år sedan på rätt plats. Nu har bilmekanikern inte bara lärt sig svenska, utan dessutom prisats som årets mekaniker – två gånger.

  • Publicerad 07:50, 29 nov 2017

Han är bara 24 år gammal, men har redan lång erfarenhet av att reparera bilar. Bilal Mouhib är uppvuxen i Salerno i södra Italien och började jobba som bilmekaniker redan som 16-åring.

Nu, sedan drygt två år, bor han i Sverige. Han har på den tiden lärt sig prata svenska, fått fast jobb och skaffat en egen lägenhet i Haninge.

Årets mekaniker X 2

– Jag flyttade hit eftersom det var kris i Italien. Det fanns inga jobb och verkstäderna där nere kunde inte anställa någon. Min bror flyttade hit före mig och jag gjorde som han, och det har gått mycket bra, säger Bilal Mouhib.

För några veckor sedan fick han pris som årets mekaniker inom Speedy-franchisen och blev nominerad till Mekonomen group awards, som han också kammade hem.

– Det känns jättecoolt. Det är riktigt fint, säger Bilal Mouhib.

Jobbet blev skola

Hans bilkunskaper har lett till att andra verkstäder inom Speedy-franchisen numera skickar över bilar med svårlösta problem till Huddinge så att Bilal kan fixa dem.

Men förutom en arbetsplats har verkstaden i Huddinge även blivit en skola för Bilal Mouhib.

– När jag började provjobba här sa jag till min chef att det fanns ett problem. Jag kunde ingen svenska. Då sa han till mig att han skulle bli min lärare.

Idag pratar Bilal flytande svenska och tar på själv hand om kunder och lär upp praktikanter på bilverkstaden.

– Jag har inte ens gått på SFI, säger han.

”En enorm resa”

Vd:n för Speedy Bilservice, Stefan Jakobsson, berättar att det idag är brist på bilmekaniker i hela Sverige och han har svårt att inte visa stolthet över Bilal.

– Det är en enorm resa han har gjort på den här korta tiden. Han är väldigt intresserad av att lära sig språket för att kunna möta kunderna, men även att lära sig ännu mer som mekaniker, säger han och fortsätter:

– Det finns en enorm potential därute. Nästan 30 procent av våra anställda är födda i ett annat land. Det är viktigt att arbetsgivare tar det ansvaret och ger de som kommer hit chansen,  så att de känner sig uppskattade och tycker det är kul att gå till jobbet. Då kommer språket automatiskt och då kommer man lättare in i det svenska samhället.