Den brandhärjade radhustomten står kvar i Segeltorp. Nu ska kriminella röja upp på tomten. Foto: Julio C Saint Just

Efter tre år: Kriminella ska röja brandtomt

Tre år har gått efter radhusbränderna i Segeltorp. Fortfarande står de brandhärjade radhusen kvar – tillsammans med mängder av bråte på tomten som har blivit en soptipp. Nu vill kommunen att byggbolaget ska röja upp på tomten. Men det ser mörkt ut. Bolaget har stora skulder och dess styrelse består av flera dömda – och delvis efterlysta – brottslingar. Det visar Mitt i:s granskning.

  • Publicerad 10:52, 20 jun 2018

För tre år sedan chockades Segeltorpsborna av två bränder i ett radhusbygge i korsningen Gamla Södertäljevägen och Ekhagsvägen. Polisen utgick först från att det rörde sig om mordbrand, men utredningen lades ner.

Än i dag står de brandhärjade radhusen kvar på tomten. Husen är varken rivna eller återuppbyggda och tomten har blivit en soptipp där mängder av brandrester, krossat glas och byggbråte ligger sida vid sida med bråte som ska ha dumpats på tomten. Det har fått grannarna att reagera.

Ägaren involverad i rättstvister

– När man åker buss förbi här kan man höra folk reagera och undra vad de ser. Vi är oroliga för miljön och för barnen och djuren som bor här och skulle kunna ta sig in på tomten, säger grannen Oskar Ray Frayssinet.

Men varför rivs inte de brandskadade husen?

Skälet är att fastighetsägaren har varit – och är – involverad i flera rättstvister med dem som har legat bakom radhusbygget.

Till dess att tvisterna är avklarade förfogar inte ägaren över tomten, enligt hennes advokat. Därmed kan inte husen rivas än, vilket Mitt i Huddinge har berättat tidigare.

Varför städar ingen upp allt bråte och sopor på tomten – i väntan på rivning av husen?

Mitt i Huddinges granskning visar att kommunen har hamnat i klorna på kriminella.

Kommunen beslutade nämligen i februari i år att det är byggbolaget som ska städa upp på den brandhärjade tomten. De anser alltså att det är byggbolaget – och inte fastighetsägaren – som är skyldig att städa.

Det var dock först i början av juni i år som polisen, efter misslyckade försök från kommunen, lyckades nå byggbolaget. Företaget hämtade då ut kommunens order om att de är skyldiga att städa upp på tomten hos polisen.

Det hela kompliceras av att byggföretaget har bytt styrelseledamöter och fått nya ägare sedan radhusen byggdes. Den man som var ansvarig för bygget är inte längre med i bolaget.

Byggbolaget är nu ett skuldtyngt företag som har varit nära att försättas i konkurs.

Ägarna, och dess styrelse, bor antingen utomlands eller är tidigare dömda brottslingar.

En av styrelseledamötena är just nu efterlyst av polisen, eftersom han i våras dömdes till fängelse för bland annat grovt vapenbrott.

”Klassiskt målvaktsupplägg”

Enligt en källa till Mitt i tyder detta på att byggbolaget har blivit ett målvaktsbolag, som inte längre har något med radhusbygget att göra.

– Det här är klassiska signaler på ett målvaktsupplägg, säger källan till Mitt i.

Så frågan kvarstår: Kommer bolaget att städa upp bråten?

Kommunen konstaterar att bolaget fortfarande har möjlighet att överklaga beslutet om att de ska rensa upp på tomten.

– Vi följer upp vad som händer på fastigheten, och kommer att göra vad vi kan för att företaget ska städa, säger Jan Casserstedt, jurist på Huddinge kommun.

Mitt i har sökt byggbolaget utan framgång.

Fakta

Detta har hänt

2015: Det brinner i radhusbygget vid två tillfällen, i februari och november. Polisen utredde ärendet som mordbrand men lägger ner frågan i brist på bevis.

2016: Svea hovrätt kommer fram till att det är den nuvarande fastighetsägaren som äger fastigheterna. Detta efter en infekterad tvist där fastighetsägaren anklagat byggaren för att förfalska hennes namnteckning. Fastighetsägaren fick rätt i hovrätten.

2016: Den man, ”byggaren”, som stått bakom radhusbygget lämnar byggbolaget.

2016: Byggbolaget tas över av tre nya styrelsemedlemmar som står som företrädare för bolaget i dag.

Den nya styrelseordföranden bor i Estland. De andra två männen är dömda brottslingar. Den ene mannen dömdes 2014 till 2 år och 8 månaders fängelse för bland annat värdetransportrån.

Den andra brottslingen är just nu efterlyst av polisen, eftersom att han våren 2018 dömdes till 1 år och 3 månaders fängelse för bland annat grovt vapenbrott.

2017: Fastighetsägaren sätter upp ett staket runt den brandhärjade tomten, efter krav från kommunen.

2018: Kommunen kräver att byggbolaget ska städa upp på den brandhärjade tomten. Bolaget har 162 227 kronor i skuld till Kronofogden och bolaget har nyligen varit nära att försättas i konkurs.

2018: Två rättstvister pågår fortfarande gällande radhusen. Dels har den tidigare byggaren, som lämnat byggbolaget, stämt fastighetsägaren på 20 miljoner kronor för utebliven vinst på grund av att husen inte kunde byggas klart och säljas.

Den andra rättstvisten handlar om att fastighetsägaren anser att pantbrev ska tagits ut på fastigheten på ett oriktigt sätt genom att hennes namnteckning ska ha förfalskats. Fastigheterna är belånade och ägaren anser inte att hon kan förfoga över tomten, och att husen kan rivas, innan tvisten är löst.

2019: I maj 2019 går bygglovet för radhusen ut. Då kan kommunen vidta åtgärder om husen inte rivits ännu.

Visa merVisa mindre