Efter torkan – akut brist på mat åt fåren

Sönderbrända hagar, hungriga får och lamm som inte växer som de ska. Extremtorkan har drabbat Överjärva gård hårt i sommar. Nu har en insamling startat för att rädda djuren.

  • Publicerad 12:36, 13 aug 2018

Sommaren har varit minst sagt besvärlig på Överjärva gård. Beteshagarna som brukar vara fyllda av grönt gräs är fnösketorra sedan länge.

– Katastrof, säger Ulla Alm, fårens beskyddare och ordförande för föreningen Kulturlandskaparna som äger djuren.

– Det har varit så dåligt med mat. Nu regnade det ju igår, men det skulle behövas veckor av regn. Marken är ju helt brun, inte ett strå!

Bristen på mat åt djuren har fått stora konsekvenser, och fler är att vänta.

– Lammen har inte växt som de brukar. Det blir stora förluster vid slakten sen. Det kostar lika mycket att slakta ett lamm som väger 15 kilo som ett som väger 19 kilo, säger Ulla.

Inga djur på gården

Djuren är utplacerade på olika platser i Solna och Sundbyberg – en skock är i Sörentorp, några i Kymlinge och gårdens bagglamm går i Brotorp. På hemmaplan på Överjärva gård finns inte ett enda får.

– Det kommer barnfamiljer och andra besökare hit för att hälsa på fåren, de blir otroligt ledsna när de inte är här. Normalt finns här gott om mat, då har vi djur här hela sommaren.

Ulla Alm och personalen har haft rejält slitsamma månader. De har fällt träd och buskar och släpat lövgrenar och ris åt djuren. Men maten räcker inte till och nu tvingas man köpa hö, det gör hål i föreningskassan.

– Hö är en lyxvara, sex kronor kilot kostar det, men vad ska man göra? Vanligtvis börjar vi köra ut hö först i mitten av oktober. Det här kommer att bli jättedyrt, säger Ulla.

Insamling startad

Men Solnabornas kärlek till fåren och Överjärva gård är stark – det märks inte minst nu i spåren av torkan. Kolonister i Bergshamra har samlat ihop äpplen åt de ulliga favoriterna, och i helgen startade en insamling med namnet ”Mat till fåren” där pengarna ska gå till hö.

Ulla Alm är överväldigad.

– Det har droppat in en massa pengar, jag tror det kommit in 5 000 kronor redan. Det är fantastiskt, vilket gensvar!