
Dianagården i Hjorthagen hotas av nedläggning. Foto: Pekka Pääkkö
Efter toakraven – Dianagården föreslås stänga
Dianagården i Hjorthagen har för små toaletter. I ett förslag till stadsdelsnämnden ska boendet stänga sommaren 2019. – De som bor här kommer att erbjudas andra boenden, säger verksamhetschefen Carina Stenbaek.
- Nyheter
- Publicerad 11:06, 2 jun 2017
Det var vid en inspektion i september 2015 som Arbetsmiljöverket upptäckte att utrymmena i äldreboendets badrum är för små. För att få fortsätta ha öppet som omsorgsboende krävs 80 centimeters avstånd mellan toalettstol och vägg om båda sidor, så att två personer får plats att lyfta de omsorgstagare som behöver hjälp.
På Dianagården saknas det utrymmet och därför måste man renovera för att få fortsätta ha öppet – annars hotas man av vite på 2,5 miljoner kronor.
Mitt i har tidigare rapporterat om att frågan skulle tas upp i stadsdelsnämnden och nu finns ett förslag klart. Där föreslås att att Dianagården avvecklas som vård- och omsorgsboende och att de 48 vårdtagarna därmed tvingas flytta från Hjorthagen.
De 59 heltidsanställda kommer att erbjudas nya arbeten. Stockholms stad har omplaceringsskyldighet och i första hand ska personalen erbjudas arbete inom Östermalms stadsdelsförvaltning.
Det är först på stadsdelsnämndens möte den 15 juni som ett beslut kommer att fattas.
Enligt förslaget kommer boendet att inte ta in några nya omsorgstagare efter den första januari 2018 och stänga för renovering sista december samma år. Rent teoretiskt innebär det att en äldre kan hamna på Dianagården i december 2017 och då tvingas flytta i december året efter.
Det är väl en nitlott att bli placerad hos er och sen få flytta så snart igen?
– Jag vill inte kalla det för en nitlott. Vi kommer att fortsätta driva boendet som vi har gjort. Vi har väldigt kompetent personal med lång erfarenhet. Och de som bor här kommer att erbjudas plats på andra boenden. Men samtidigt är inte beslutet fattat, säger verksamhetschefen Carina Stenbaek.
De äldre och deras anhöriga har informerats vid två olika möten och informationsträffar hålls också löpande med personalen.
– I dag kommer folk som har större vårdbehov än vad det gjorde bara för fem år sedan. Den vanligaste vägen till oss är via sjukhusen – tidigare kom omsorgstagarna från hemmet, nu kommer de från sjukhusens geriatrikavdelningar. Dianagården är inte byggt för den vård de behöver. Arbetsmiljöverket har sina regler och de är bara att acceptera.
Dianagården föreslås att i framtiden omstruktureras till ett seniorboende med aktivitetscentra.