NY TRÄNARE. Håkan Pontén Andersson tar över som huvudtränare för BSK:s damlag efter den minst sagt knackiga säsongsinledningen på Elitettan. Foto: BSK

Efter tio förluster – nu byter BSK Dam tränare

Huvudtränaren Tobias Birgersson lämnar BSK:s damlag. Efter tio förluster och många insläppta mål ligger fotbollslaget på nedflyttningsplats från Elitettan. Nu väljer klubbchefen och styrelsen att byta tränare mitt i säsongen.

  • Publicerad 16:00, 2 jul 2021

Nu hoppas vi kunna börja ta poäng.

Efter elva spelade matcher, med blott en vinst, ligger BSK:s damlag näst sist i Elitettan och riskerar därmed att åka ur serien.

"Det som inte funkar är vårt försvarsspel" (mitti.se)

– Om man tittar över hela säsongen har resultatet inte gått som önskat. När vi gick in i året hade vi ambitionen att stanna kvar i Elitettan och satsa framåt. Något måste förändras och då blev det ett tränarbyte, säger Kristian Lövgren, klubbchef i Bollstanäs SK.

Han betonar att beslutet är fattat i samförstånd med Tobias Birgersson.

– Vi är överens och det råder inga meningsskiljaktigheter. Tobias har gjort ett gott arbete och verkligen försökt, men nu behövs en ny injektion för att vända trenden.

"Känns lite tomt"

Mitt i Upplands Väsby når Tobias Birgersson för en kommentar:
– Det känns lite tomt just nu med tanke på att man lagt ned så mycket tid och själ i det här. Samtidigt förstår jag klubben. Det här är en resultatbransch och vi har inte haft resultaten med oss.

Han hoppas, för spelarnas skull, att det här "blir bra för dem", och att det vänder.

– De har verkligen slitit, men vi har tyvärr inte haft marginalerna med oss.

Ny tränare från 5 juli

Ny tränare från och med 5 juli blir Håkan Pontén Andersson.

– Håkan är en väldigt erfaren herre, han har funnits 30–35 år inom fotbollens värld. Han har även tidigare kommit in mitt i en säsong där det inte gått så bra, så han har gjort den resan. Vi är väldigt glada att han har kunnat hoppa på i det här skedet, säger Kristian Lövgren.

Håkan Pontén Andersson kommer närmast från en tjänst som sportchef/utvecklingschef spelarutbildning för Stockholms Fotbollsförbund och har tidigare varit huvudtränare i damallsvenska klubbar och på division 1-nivå herrar. Han har även varit sportchef i Enskede IK.

Något quick-fix vågar klubbchefen inte tro på.

– Håkan kommer inte att kunna förändra något snabbt. Till en början ska han lära känna gruppen och lyssna av vad som behöver göras. Vi kan inte sticka under stol med att vi behöver jobba mer med försvarsspelet, vi har släppt in nästan fyra mål per match.

Hur är stämningen i laget?

– Det är ändå en positiv känsla, gruppen tror fortfarande på sig själv. De tror på det de kan göra, men behöver hjälp på vägen.

Nu återstår två matcher före sommaruppehållet, lördag 3 juli hemma mot Lidköping och helgen efter borta mot Älvsjö.

– Nu hoppas vi kunna börja ta poäng. Från föreningens sidan har vi en långsiktig ambition att stanna kvar i Elitettan. Men det finns självklart inga garantier.