Francisco Contreras (V) vill förbjuda nazister i Österåker. Foto: Oliver LIndkvist

Efter tiggeridomen: V vill ha nazistförbud

Efter M-utspelet att man vill förbjuda tiggeri i Österåker vill vänsterpartiet ha ett lokalt förbud för nazister. – Domen i Högsta förvaltningsdomstolen ger oss ett ypperligt tillfälle att stoppa nazistiska aktiviteter som stör ordningen, skriver Francisco Contreras (V).

  • Publicerad 16:29, 19 dec 2018

Domen i Högsta Förvaltningsdomstolen som ger kommuner rätt att stoppa tiggeri öppnar också för att införa ett lokalt förbud mot nazistiska marscher och torgmöten i Österåker.

Det menar Francisco Contreras gruppledare för Vänsterpartiet i Österåker.

– Jag har idag lämnat in en motion till kommunfullmäktige för att införa ett sådant lokalt förbud så att vi i framtiden slipper högerextrema NMR och Nordisk Ungdom på våra gator och torg, säger Francisco Contreras (V).

Tidigare har kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) motiverat ett förbud mot tiggeri bland annat med att det medför ordningsproblem och kriminalitet.

Dömda brottslingar

I sin motion anför Francisco Contreras (V) ett liknande resonemang, fast mot nazister:

”Flera av de högerextrema som deltar i marscher och torgmöten är dömda för brott och tillhör kriminella nätverk. Dessutom innebär inte sällan dessa nazistiska marscher och torgmöten ordningsproblem som resulterar i nedskräpning och förstörelse” skriver han i sin motion.

2015 misshandlades en man av nazister som deltog i en aktion i Åkersberga centrum.