Stora förseningar i tågtrafiken efter brand i teknikhus norr om Skövde. Foto: Mostphotos

Efter teknikbranden – långvariga tågförseningar

Det kommer dröja flera dygn innan en prognos för läget på Västra stambanan kommer, enligt trafikverket. Ett av de teknikhus som fattade eld i söndags, brann ned till grunden.

  • Publicerad 10:35, 15 okt 2018

Under söndagen inträffade en brand i två teknikhus norr om Skövde, vilket påverkar all tågtrafik mellan Stockholm och Göteborg.

Har du planerat att åka tåg de närmaste dagarna är det därför läge att vara beredd på extra lång restid.

Resenärer i båda riktningar drabbas nämligen av stora förseningar på grund av att man bland annat leder om trafik, vissa avgångar kan dessutom ställas in.

Svårt att veta omfattning

Problemen kommer hålla i sig i flera dagar menar Trafikverket och säger samtidigt att man hoppas kunna ge en prognos kring läget först på onsdag.

Denny Josefsson är presskomunnikatör på Trafikverket och säger att ett av de två teknikhusen som fattat eld har brunnit ned helt, vilket är anledningen till att det tar tid att lämna en prognos.

– Det är ju hjärtat i den signalanläggningen vilket innebär att alla ledningar som går till signalsystemet samlas där. Vi vet i nuläget inte hur långt ut från teknikhuset ledningarna är skadade, så därför är det svårt att veta hur stor skadan är, säger han.

Buss eller taxi

Man väljer att styra om trafiken för att kunna köra säkert, men resenärerna kommer kunna ta sig till alla stationer längs sträckan.

– I vissa fall med buss eller taxi, men du kommer fram, säger Denny Josefsson.

Trafikverket uppmanar på sin hemsida resenärer att kontakta sina tågbolag.