Bygge pågår. Här sätts den nya skolpaviljongen upp på en grusplan vid Sickla park i Hammarby sjöstad. Foto: Sophie Stigfur

Efter striderna – ny skola byggs i Sjöstan

Nu byggs Hammarby sjöstads nya högstadium med plats för 450 elever. I höst ska den kommunala skolan, som sätts upp på en bollplan intill Sickla park, vara klar.

  • Publicerad 18:50, 12 feb 2018

Efter att ha varit ett omstritt projekt i många år byggs nu ett tillfälligt högstadium på Sickla udde, nära Lugnets allé och Båtbyggargatan, i Sjöstan. Skolbarackerna sätts upp på en grusplan vid Sickla park och kommer att heta Ekens skola.

Sjöstan kan få ännu en ny skola - om man hittar platsen

Högstadiet, som har ett tillfälligt bygglov i tio år, ska vara klart till höstterminen.

Skolan full om tre år

Planen inför hösten är att ett hundratal elever som nu går i sexan på Lugnets skola ska börja i sjuan här. Ekens skola får också avlasta Lugnets mellanstadium som ligger i tillfälliga lokaler på Hammarby fabriksväg.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– De lokalerna är väldigt trånga så vi flyttar över de som går i femman och som ska börja i sexan till hösten. Sen har vi plats kvar att växa i innan skolan blir helt full om tre år, säger stadens grundskolechef Adelinde Schmidhuber.

Ekens skola får egen matsal, salar för hemkunskap, slöjd och kemilabb men kommer inte ha en gymnastiksal. Stadens plan är att samarbeta med idrottsförvaltningen om tider i Sjöstadshallen och med andra skolor i närområdet.

Strid om konstgräsplan

Skolan har varit omdiskuterad eftersom staden lovat att det ska byggas en konstgräsplan på den här platsen, där det länge stod andra tillfälliga skolpaviljonger. De togs ner 2014 men när det var det dags att infria löftet om bollplanen var skolkrisen fortfarande så akut att staden trots allt valde att prioritera skollokaler – igen.

I samband med att den nya skolan byggs ska en mindre yta bredvid skolan trots allt få konstgräs och stadens mål på lång sikt är att det ska bli en bollplan här. Det byggs också en skolgård med parkour.

– Men nu är den här skolan är otroligt viktig och det känns jättebra att kunna erbjuda den till våra föräldrar i Sjöstan som har haft väldigt mycket tålamod med den osäkra situationen, säger Adelinde Schmidhuber.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om några år behöver grundskolan i Sjöstan byggas ut igen.

Fler skolor behövs

– Det byggs fortfarande i Sjöstaden och i Hammarbyområdet i Skarpnäck. Här finns planer på att bygga en stor skola mellan stadsdelarna som ska ha plats för 800-1000 elever men vi måste också titta på att bygga ut befintliga skolor, säger Adelinde Schmidhuber.

I höst ska Vittra på Lugnets allé lägga ner sin grundskola och skolborgarrådet Olle Burell (S) har tidigare sagt sig vilja ta över deras lokaler och driva grundskolan vidare i kommunal regi. Det målet fortsätter staden att arbeta med.

Andra möjligheter som staden tittar på är att bygga ut Tullgårdsskolan och Eriksdalsskolan på Södermalm och att längre fram bygga en ny skola i Henriksdalshamnen förutsatt att trafiken vid Danvikstull kan läggas om. Det projektet, kallat Danvikslösen, ligger sen flera år tillbaka på is.