Efter stormigt år: nu lämnar MP-toppen Botkyrka och flyttar till Skurup

Det sista året blev stormigt med tung kritik mot hans styrning av tekniska nämnden och ett förlorat regeringsuppdrag. På nästa kommunfullmäktige kommer MP:s starke man, Dan Gahnström, att ha lämnat samtliga politiska uppdrag. – Jag har haft en fantastisk tid i Botkyrka.

  • Publicerad 11:31, 18 okt 2016

– Jag har haft en fantastisk tid här och älskar kommunen. Jag har lärt mig otroligt mycket i arbetet med den mångkulturella kommun som vi är. Väldigt fina minnen. Jag har varit i majoritet och det gillar jag, jag gillar att få någonting gjort, säger Dan Gahnström (MP), som nu flyttar från Botkyrka till Skurups kommun i Skåne.

Det sista året har varit stormigt med tung kritik mot hur tekniska nämnden, där Gahnström tidigare var ordförande, skötts.

– Det har varit väldigt jobbigt. Det vi fick kritik för av revisorerna – det vidtog vi åtgärder mot. Det var chockerande att veta att vi inte föreslogs få ansvarsfrihet av revisorerna, men skönt att vi fick det av fullmäktige. Det var revision med en politisk agenda enligt mig.

LÄS OCKSÅ: Botkyrkas tekniska nämnd får underkänt av revisorerna

Regeringsuppdraget drogs tillbaka

Utnämningen av hans efterträdare Fredrik Olsson (MP) som teknisk nämndordförande blev uppmärksammad när DN granskade hans boendeförhållanden (inneboende hos Dan Gahnström) i samband med utnämningen.

Kort efter drog MP centralt tillbaka den tjänst som Dan Gahnström erbjudits som samordnare för nyanländas etablering.

LÄS OCKSÅ: MP stoppar Gahnströms regeringsjobb

– Det hade ingenting med Fredrik att göra, MP var vid den tidpunkten ett mycket nervöst parti. Det fanns inga formella felaktigheter i att utnämna Fredrik. Han har jobbat här i flera år och var enligt mig den mest lämpade. Att låta Fredrik hyra av just oss tills han skaffat permanent bostad i Botkyrka var möjligen dåligt politiskt omdöme.

LÄS OCKSÅ: Dan Gahnström får regeringsjobb med etablering av nyanlända

Vad kommer du minnas från tiden här?

– Jag har varit med om att ta Miljöpartiet till lokala framgångar, vi har växt medlemsmässigt och gick fram i förra valet. På miljö- och klimatområdet har vi som första kommun tagit fram en klimatstrategi, klarat att bli en fossilfri organisation till 2015 och är på god väg att klara målet att bli en klimatneutral kommunorganisation till 2020.

Vad ska du göra nu?

– Jag har andra saker på gång som jag inte vill prata om just nu.

Inom politiken?

– Jag vill inte säga om det är relaterat till politik.