Dessa renar kommer synas i Bro och Kungsängen – men inte i Brunna. Arkivbild. Foto: Leon Hansén

Efter stölden i Brunna – nu blir det ingen julbelysning i år

Efter en stöld av julbelysning från en rondell i Brunna förra året, låter kommunen platsen förbli i mörker i år. Men det är inte tal om någon kollektiv bestraffning av Brunnaborna, menar tillförordnade tekniska chefen Linda Edgren.

  • Publicerad 17:53, 24 okt 2019

Mitt i kunde häromdagen berätta om kommunens köp av två jättejulkulor som ska sprida stämning på Kungsängens nya torg inför stundande helger som så sakteliga nalkas. 280 000 kronor kostar kulorna. Vissa läsare sa ”det blir mysigt!”, medan andra undrade om skattepengarna kunde ha använts på ett bättre sätt.

Vi har krav på oss att spara både här och där, då kan det vara bra att skadegörelse och stöld får effekt, att man får längta lite.

Linda Edgren, tillförordnade teknisk chef

Stulen belysning ersätts inte

Då den tillförordnade tekniska chefen Linda Edgren berättade om kommunens utsmyckningsplaner sa hon:

– Vi kommer att ha renar och bollar i rondeller vid både Kungsängen och i Bro, men inte i Brunna då de stals förra vintern.

Här strålar julbelysningen i vintermörkret

Julbelysning i Brunna? Blir det ingen alls?

Detta har flera läsare undrat hur det kommer sig – i synnerhet besvikna Brunnabor. Vi ringde upp Linda Edgren igen, och kollade hur det egentligen ligger till.

Så mycket kostar jättejulgranskulorna som ska stå på torget

– Det är en ekonomisk fråga, vi får se om vi har råd till belysning i rondellen nästa år. Vi har krav på oss att spara både här och där, då kan det vara bra att skadegörelse och stöld får effekt, att man får längta lite, säger Linda Edgren

Jättejulkulorna som väntas pryda Kungsängens nya torg inom kort. Illustration: Bergman reklam

Men ska alla som bor i Brunna straffas för att det är någon som stjäl?

– Vi har inte gjort nån sån avvägning, men vi har sett att vi måste prioritera, och då satsar vi på centrumområden.

Lysande renar för närmare 400 000 kronor

Mitt i har tagit del av fakturor från entreprenören som anlitas för att sätta upp och ta ner julbelysning.

Av dessa framgår att de två lysande renarna, som kommer pryda både området vid Lidl i Kungsängen, och brandstationen i Bro, kostade kommunen totalt 389 554 kronor då det köptes in förra året.

Så mycket julbelysningspengar läggs i Bro och Kungsängen

Sedan tidigare känner vi till att julkulorna på Kungsängens nya torg, som köptes in från ett annat företag, kostar 280 000 kronor.

Därutöver betalar kommunen ca 200 000 kronor för att sätta upp och tar ner julbelysningen.

Om vi summerar blir det julbelysning, inklusive arbete, i Kungsängen och Bro för totalt: 869 554 kronor (Inräknat de två lysande renarna som kommunen köpte in förra året) – men ingenting till Brunna.