Efter stök på skolmatcher: Staden ändrar rutiner

Fotbollsmatchen mellan elever på Enskilda Gymnasiet och Campus Manilla slutade med stök på läktarna. Att allt fler skolmatcher urartar oroar staden – som nu vill att rektorerna alltid är med och arrangerar matcherna.

  • Publicerad 11:45, 29 okt 2018

Matchen mellan elever från Enskilda Gymnasiet och Campus Manilla fredagen 5 oktober lockade storpublik till Östermalms IP – men på läktaren blev det oroligt under spelet.

Bengaliska eldar, fylla och skadegörelse förekom under matchen som arrangerades av Enskilda Gymnasiets elevkår och av Skolidrottsförbundet.

Nu kräver staden skol-koll

Det är inte den första gången som det blir stökigt när skolor möts. I april spårade Lärofejden på Zinkensdamm ur och slutade med slagsmål och oroligheter.

Idrottsförvaltningen ser en trend av att skolmatcherna drar mycket publik och erfarenheten är att det ofta blir stökigt. Därför vill staden att man ska ha polistillstånd.

– Det gäller alla arrangörer som samlar många människor på ett ställe, avsett om det är större cuper, skolmatcher, konserter, eller internationella tävlingar, säger Camilla Hagman, kommunikationschef på idrottsförvaltningen.

Staden vill nu också att skolornas rektorer alltid tar ansvar för matcherna – att inte bara enskilda elever eller kårer får stå som arrangör.

– Vi upplåter gärna våra ytor till olika idrottsaktiviteter och skolmatcher kan genomföras om vi får bokningen bekräftad av skolans rektor. Vi vill att skolan tar ansvar för evenemanget och också söker polistillståndet, säger Camilla Hagman.