Spångas damlag utsattes för stenkastning. Nu bevakar polisen kvällens träning. Foto: Mostphotos

Efter stenkastning: Polis närvarar på träning

Efter stenkastning mot fotbollslag: I kväll kommer polisen att närvara när Spångas damlag tränar. – Vi kommer att vara där och stötta upp, säger Martin Marmgren, områdespolis i Järva. Fotbollsklubben berättar att problemen eskalerat senaste tiden.

  • Publicerad 16:52, 24 aug 2017

Förra onsdagen utsattes Spångas damlag för stenkastning i samband med deras fotbollsträning. Träningen fick avbrytas flera gånger på grund av trakasserier från en grupp unga killar.

Ikväll tränar de igen. Den här gången med poliser närvarade.

– Det är ett oacceptabelt beteende. Det kommer att finnas patrull på plats i kväll för att stötta tjejerna, säger Martin Marmgren, områdespolis i Järva.

– Det är en skyddsfaktor att ha en fungerande idrottsverksamhet i samhället om fotbollslag och andra känner sig skrämda eller borttryckta så är det inte bra för området, fortsätter han.

Huvudtränaren för Spångas damlag, Mikael Wallman, uppskattar polisens engagemang.

– Det känns bra att de tar händelsen på allvar och att vi fått direktkontakt med områdespolisen.

Inte första gången

Under flera år har det varit ett problem, att barn och unga trakasseras och utsätts för hot i samband med deras fotbollsträning på Spånga IP, enligt Milou Werth, ordförande för Spånga IS fotboll.

”Föräldrar hör av sig och vet inte om de vågar skicka sina barn till träningen”

– Senaste tiden har det eskalerat. Jag får flera samtal från föräldrar som inte vet om de vågar skicka sina barn till träningen.

Ofta uppstår det bråk när tränare måste be personer som befinner sig på planen att flytta på sig när träningen börjar. Hon berättar att flera i klubben har hotats verbalt och med kniv.

– Vi kommer inom kort att ha ett möte med idrottsförvaltningen, stadsdelsförvaltningen och polisen. Det har vi haft förut. Men nu vill vi se att de tar sitt ansvar och tar det här på allvar.

– Både barn som tränar och vårt damlag tycker att det är obehagligt och känner oro inför att gå till träningen och så ska man inte behöva uppleva sin fritidsaktivitet.