Efter stängningen: Thorens överklagar

Gymnasieskolan på Östermalm stängdes efter stora brister – nu överklagas beslutet. – Jag är den första att erkänna att vi inte har nått ända fram, men att stänga skolan är alldeles för drastiskt, säger Thorengruppens gymnasiechef Håkan Wallengren.

  • Publicerad 13:06, 20 jun 2018

Skolinspektionen stänger Thorens innovation school på Löjtnantsgatan med omedelbar verkan – något Dagens Nyheter var först med att berätta. Skälen är flera, men bland annat att eleverna inte fått tillräckligt med undervisning.

Thorengruppen, som har flera skolor i Stockholm, överklagar nu beslutet om att stänga Thoren Innovation school.

Elever som gått på ledighet i ovisshet kring huruvida de har en skola att komma tillbaka till i höst, kommer troligen att få svar under sommaren, säger Håkan Wallengren, gymnasiechef på Thorengruppen till Mitt i.

– Vi sammanställer materialet för överklagan nu. Vi har tre veckor på oss att överklaga men kommer att få in det fort. Jag räknar med att de kommer att ta ett ganska snabbt beslut.

Massa åtgärder

Thoréngruppen anser att beslutet inte baseras på dagens situation. Enligt Håkan Wallengren tycker flera elever att skolan förbättrats.

– Vi har gjort en massa åtgärder som vi också redovisats till Skolinspektionen. Men de tar inte det i beaktande alls. Jag är den första att erkänna att vi inte har nått ända fram, men att stänga skolan är alldeles för drastiskt.

Ska hjälpa elever om det behövs

Om beslutet står fast kommer de 300 berörda eleverna att få hjälp att söka nya skolor.

– Vi kommer att ta fullt ansvar för alla våra elever och hjälpa de vidare till kommunala skolor och friskolor, säger Håkan Wallengren.