STJÄRNKRÖGARE. Under pandemiåret har Etoile fått flera priser och har gått bra trots att många i branschen krisar. Danny Falkeman och Jonas Lagerström driver krogen. Foto: Pekka Pääkkö

Efter stålbadet – nu syns liten ljusning

Det första året med pandemin har varit ett stålbad för många ­företag – inte minst i krogbranschen. Men det finns undantag, och med hjälp av stöd och innovativa idéer har vissa kunnat klarat sig bra.

  • Publicerad 15:35, 19 feb 2021

Tiden med pandemin har varit slitsam för många. Hötorgshallen, som Mitt i skrev om i höstas, var på fallrepet och handlarna där hade redan före coronan haft det tufft en längre tid på grund av sviktande besökssiffror. Sedan sist har många dock fått nytt hopp. Efter vår artikel har hyresvärden, fastighetskontoret, gett hyresrabatt under hela 2020. Trots att situationen fortfarande är jättetuff för många har det gett ett visst andrum.

– Vi har en tät dialog med staden och båda parter är lösningsorienterade. Men jag tror energin hos många är låg nu, pandemin har varat så länge och det är grått utomhus. Besökssiffrorna i början av året var cirka 59 procent lägre än januari i fjol. Omsättningen är låg för många, säger Sven Eriksson, ordförande i Hötorgshallens handlarförening.

För restaurangen Etoile, på Norra Stationsgatan 51 har året varit speciellt på många sätt, utöver pandemin. I februari 2020 fick restaurangen en stjärna i Guide Michelin, i september fick Ludwig Tjörnemo titeln ”Årets kock” och i november vann Jonas Lagerström tv-programmet ”Kockarnas kamp”. Fler nya gäster har lockats att komma dit.

KÄMPAR. Omsättningen är låg för många, säger Sven Eriksson, ordförande i Hötorgshallens handlarförening. Foto: Pekka Pääkkö/ Lokaltidningen

”Klarat oss lindrigt undan”

– Vi har varit ganska öppna med att vi har klarat oss lindrigt undan. Men vi är såklart samtidigt medvetna om att många i vår bransch har drabbats hårt och vi känner med dem, säger Danny Falkeman på Etoile.

– Jag tror att priserna har lett till att vi har fått en bredare publik, kanske folk som inte vanligtvis skulle käka på en stjärnkrog, säger Danny Falkeman.

Efter att restaurangen hade fått stjärnan var den fullsatt tisdag till lördag men sedan slog coronan ner som en bomb.

– I mars var det lite oroligt, vi stängde till och med någon dag. Vi gick ner i tid och försökte kapa kostnader på olika sätt. Efter påsk vände det, säger Danny Falkeman.

Matkassar, utanför Portal på S:t Eriksplan, redo att hämtas upp. Foto: Mimmi Epstein

Kör med matkassar

Som tidigare kör man med en fast meny och en sittning per kväll. Nyligen utökade restaurangen lokalen från 70 kvadratmeter till 270.

– I januari öppnade vi upp vår nya del, men vi har samma antal gäster som tidigare. Tanken är att man framöver ska kunna flytta runt i restaurangen för att få en upplevelse. Men vi börjar inte med det nu under pandemin.

De senaste helgerna har en annan prisad krögares tillvaro i det varma köket på Portal på S:t Eriksplan förbytts till en påpälsad tillvaro. Med mössa på har Klas Lindberg stått vid avlånga träbord på parkeringsplatser och villaområden runtom i Stockholm med rader av matkassar framför sig.

Det är inte helt olikt ett foodtruck-koncept, men här kan man beställa innan och vagnen är utbytt mot pappkassar och plastbackar.

– Omsättningen på Portal har rasat. Det har gått otroligt snabbt. All extrapersonal har fått sluta och vi har helt enkelt tvingats till detta. Samtidigt är matkassarna något roligt mitt i allt det som är, säger Klas Lindberg.

Kallnar inte maten?

– Vi förbereder så långt vi bara kan. Gästerna behöver bara värma på det när de kommer hem.