– Det är jätteroligt! Det har ju varit en besvärlig period, så vi jätteglada och det blir fint, säger Åke Hedhammar, ordförande i Vaxholms hembygdsförening.

På natten i mitten av oktober 2019 exploderade en sprängladdning i hembygdsgården i Vaxholm. Motivet är ännu oklart och polisutredningen är nedlagd. Sedan dess har renovering pågått för att återställa den gama fiskarbostaden på Blombergska udden.

Populärt kafé

Husen tillhör kommunen men disponeras enligt ett gammal testamente av hembygdsföreningen, som sin tur använder det bland annat som museum. Dessutom arrenderas en del ut till det populära sommarkaféet.

– Budskapet är att hembygdsgården ska öppnas till sommarsäsongen och därmed också serveringen. I april kommer vi åt museet och kan ställa ordning så att kaféverksamheten kan komma igång under helgerna i maj, säger Åke Hedhammar.

Han är mycket nöjd med hur byggnaden återställts.

– Man har gjort det på ett förståndigt och sakkunnigt sätt, så att den kan fortsätta vara ett besöksmål och ha sin givna plats i hembygdsföreningens anda, säger han.

Köket moderniserat

Det enda som moderniserats är köket. Det var där skadorna blev värst och mycket av köksutrustningen förstördes, berättar han.

Däremot har man behållit de gammeldags fönstren och förlorade takpannor har ersatts med gamla tegelpannor från den rivna Norrbergsskolan. Museidelen klarade sig bäst med bara marginella skador.

Vad säger du om att sprängningen fortfarande är olöst?

– Låt oss hoppas att det gjordes som avledande manöver. Det inträffade ju tre sprängningar samma natt, så jag hoppas det inte var vi som var primärfokus, säger Åke Hedhammar..