Efter sopkaoset: Sopor tas bort varje vardag

   Sopkorgarna vid Nockebys badklippor har svämmat över med sopor. Nu har man bestämt sig för att utöka sophämtnings frekvensen.

  • Publicerad 10:41, 20 jul 2018

Mats och Pia Grahm bor i närheten av Nockebys badklippor. Varje förmiddag tar det en promenad längs med gångvägen mellan Nockebybron och Ängbybadet.

Under de senaste veckorna har papperskorgarna längs vägen svämmat över med sopor. Badgäster har även valt att dumpa sitt skräp bredvid de överfulla behållarna.

– Det ser förskräckligt ut. Vi har bott här i över 20 år, tidigare år har det inte varit såhär illa. Inte ens i närheten, säger Mats Grahm.

”Inte kontrollerat varje minut”

Det är Bromma stadsdelsförvaltning som är ytterst ansvariga för soptömning i stadsdelen. Parkingenjören Anders Salomonson kan inte svara på om entreprenören har hämtat soporna  på de överenskomna dagarna eller inte.

– Vi har inte varit på plats och kontrollerat varje minut, säger han.

Jimmy Baker som är vd på entreprenören Bite AB menar att de tömmer utifrån den frekvens som stadsdelen bestämmer, vilket är tre gånger i veckan.

Ändrar frekvensen

– Vi har fullföljt det som står på kontraktet. Sen blir det ju mer och göra när vädret har varit så varmt och fler än vanligt är ute och njuter av det fina vädret. Vi kan absolut utöka vår frekvens men då måste ju stadsdelen be oss att göra det, säger han.

Nu har stadsdelsförvaltningen beslutat sig om att pröva att tömma papperskorgarna varje vardag från och med i dag, fredag, och en vecka framåt.

– Vi prövar och ha det så i en vecka till och börja med. Vi stämmer av sen hur det har gått, säger Anders Salomonson.