Kärrtorps gymnasium. Foto: Linda Gren

Efter smygfilmning: Rasistanklagad lärare slutar på Kärrtorps gymnasium

Den rasistanklagade läraren i Kärrtorp kommer inte tillbaka. Det står nu klart efter att utredningen avslutats. "Läraren förstår nu att det är olämpligt att använda n-ordet", säger utbildningsförvaltningen.

  • Publicerad 12:47, 8 jun 2016

Det var i mars som vi kunde berätta om en lärare på Kärrtorps gymnasium som filmats när han uttryckte sig rasistiskt mot elever i klassrummet. Klippet spred rejält och det blev en riksnyhet. Enligt många elever var detta bara ett i en lång rad av övertramp.

Läraren stängdes av från sin tjänst under tiden som de grova anklagelserna utreddes. Och idag kan vi avslöja att hen inte återvänder till Kärrtorps gymnasium.

– Utredningen har lett till en överenskommelse där läraren valt att självmant säga upp sig. Om så inte skett, och det här hade fått en annan utgång, hade vi fått hålla oss till en skriftlig varning, säger Jan Holmquist, gymnasiedirektör i Stockholm.

Är det normalt att en sådan här utredning tar nästan tre månader?

– Jag har inte följt det här i detalj. Men det kan alltid ta tid om det pågår en dialog. Ofta sker en sådan här process i det fördolda. I det här fallet blev det inte så, eftersom det var mediauppmärksamheten som utlöste utredningen.

Stella Dellios är personalchef på utbildningsförvaltningen och den som är ansvarig för utredningen. Hon vill inte kommentera vilken överenskommelse som slutits med läraren.

– Den här personen jobbade i väldigt många år och har inte längre någon anställning hos oss. Så jag vill av integritetsskäl inte säga mer om det här individuella ärendet, säger Stella Dellios.

Hon berättar att det är många personer som hörts: föräldrar, elever, medarbetare. Och att det är därför som det tagit tid.

– Det har inte varit lätt för någon inblandad, allra minst läraren, som varit i en svår situation. Utredningen har visat att hen gjort uttalanden som är direkt olämpliga och som vi tar avstånd från.

Till exempel?

– Läraren bekräftar att hen använt n-ordet eftersom hen inte ansett det vara något fel med det. Nu i efterhand så förstår läraren att det var olämpligt.

Andra anklagelser, som att läraren visat diagram för att visa att elever med invandrarbakgrund är sämre, säger Stella Dellios att utredningen inte kan styrka.

Tidningen Hammarby/Skarpnäck söker den berörda läraren för en kommentar.

Läs mer om Kärrtorps gymnasium

Lärare utreds för rasistiska påhopp

Efter krisen: rektorerna byts ut

Krismöte om gymnasium

Rektorerna: Det är politikernas fel

Elever: "Skulle aldrig rekommendera skolan till andra"

Dramatisk minskning av sökande

Elever skickas till Auschwitz

"Klart att nazisterna har påverkat"

På årsdagen av våldsattacken: ny naziaktion på Kärrtorps gymnasium