Ökar igen. Fler smittas av corona i Sollentuna än för några veckor sedan. Skolbarn är en grupp som sticker ut, men än så länge är läget bättre än i våras i Sollentunas skolor. Foto: Mostphotos

Efter skolstarten: Smittspridning i två klasser

Smittspridningen i Sollentuna är den högsta sedan mitten av maj. Efter bara 17 nya covidfall i vecka 34 ökade det till 129 i vecka 35, visar FHM:s senaste siffror som presenterades i torsdags. Och det tycks vara skolstarten som ligger bakom.

  • Publicerad 08:20, 12 sep 2021

De mellan 10 och 19 år sticker ut.

– De mellan 10 och 19 år sticker ut. Vi testar väldigt många barn i den åldern just nu vilket beror på skolstarten, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens presskonferens.

Sverige står inför ett skifte nu då de flesta restriktioner tas bort inom kort, och Sverige är ett av de länder i EU med minst spridning just nu samtidigt som antalet avlidna ligger på väldigt låga nivåer.

– Det är mycket tack vare vår vaccinationsarbete, säger Anders Tegnell.

Värre i våras

Men barn under 16 år har ännu inte vaccinerats, och när skolklasserna återsamlades efter sommarlovet satte det igång smittspridning på flera håll.

I Sollentuna handlar det än så länge om ett par skolklasser på högstadiet där coronaviruset har fått fäste, berättar Linda Ekstrand, utbildningschef.

– Vi har haft högre sjukfrånvaro än normalt i hela grundskolan, men bedömningen är att det primärt handlar om att folk tar ansvar och håller barnen hemma vid minsta symtom, säger hon.

Under våren tvingades man stänga hela mellan- och högstadier på skolor vid flera tillfällen, men så illa har det ännu inte blivit i höst, berättar Linda Estrand.

– Nej, nu har vi bara haft smittutbrott i två enskilda klasser på högstadiet, en i Edsbergsskolan och en i Häggviksskolan, och de har haft fjärrundervisning men planerar att återgå till närundervisning i nästa vecka. Vi har kontakt med regionen och Smittskydd Stockholm, och har en nära dialog med skolorna, säger hon.

"Vanlig höstförkylning"

I gymnasieskolan syntes en liten ökning av sjukfrånvaron i samband med skolstart, men nu är man åter till normala.

– Det har varit ett fåtal rapporter om coronasmitta , men inga kluster. De flesta anger att de har varit hemma med vanlig höstförkylning, de har testat negativt på covid, säger Linda Ekstrand.

Även i åldersgruppen 30–39 år är vaccintäckningen låg då hela 30 procent i gruppen ännu inte har fått någon dos, enligt Anders Tegnell. Födelseland, inkomst och utbildningsgrad påverkar också vaccinationsviljan.

Emma Spak, sektionschef på Sveriges kommuner och regioner SKR, förklarar att vaccinationstäckningen måste bli högre och jämnare i befolkningen. Alla svårt sjuka som är inlagda på sjukhus saknar covidvaccin.

– För att nå dem blir vaccinationsinsatserna nu mer riktade, säger hon.

Beredskap för nytt läge

I Sollentuna har 81,6 procent av alla invånare över 16 år fått minst en vaccindos. Det är strax under snittet i hela landet, som ligger på 81,9 procent.

69,9 procent av alla Sollentunabor över 16 år har fått två doser, även det är strax under Sverigesnittet på 71,2 procent.

Nu gäller det att målet om ökad vaccinationsgrad nås och att smittspridningen inte tar ordentlig fart igen efter den 29 september då de flesta restriktioner tas bort helt. Skulle det hända så finns det en plan, enligt Anders Tegnell.

– Ja, det finns beredskap på plats om vi hamnar i ett nytt smittläge, säger han.

Sollentunas coronasiffror

Smittade: 129 nya konstaterade fall i vecka 35. Totalt har 8 044 Sollentunabor smittats.

Vaccinerade: 48 139 (81,6 procent) av alla Sollentunabor över 16 år har fått en spruta. 41 252 (69,9 procent) har fått två.

Avlidna: 161 personer (endast ett nytt fall sedan juni) vilket innebär 217,8 per 100 000 invånare – en andel som ligger över snittet för hela Sverige.

Källa: Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Ung man körde 60 kilometer i timmen över fartgränsen

Nyheter Stoppades av polisen på E4 En man i 20-årsåldern stoppades av polisen efter att han kört bil i 160 kilometer i timmen på E4 mellan Rotebro och Häggvik, där högsta tillåtna hastighet är 100 kilometer i timmen. Nu åtalas han i...måndag 18/10 15:03

Hemtjänstföretag blåste kommunen på pengar

Nyheter Personalen befann sig på två platser samtidigt enligt tidrapporter Företaget Agdas hemtjänst har vid flera tillfällen dubbelregistrerat personal och på så sätt lurat Sollentuna och andra kommuner som har betalat för hemtjänsten. Det visar en granskning i boken...måndag 18/10 5:58

Trots tips kunde kommunen inte avslöja fusket i hemtjänsten

Nyheter "Ett detektivarbete" säger Pia Bornevi Trots tips från före detta anställda på Agdas hemtjänst kunde Sollentuna kommun inte avslöja fusket.måndag 18/10 5:50