Amanda Schütz mål är att Christinagymnasiet ska bli familjär skola där man jobbar aktivt för sammanhållning och gemenskap. Foto: arkivbild

Efter Skolinspektionens nej – Christinaskolan tar nya tag

Christinaskolan ger inte upp planerna på att starta gymnasium på ön – trots nej från Skolinspektionen. Nu samlar de namn från intresserade elever. – Det behövs en till gymnasieskola, säger Amanda Schütz, vd.

  • Publicerad 05:00, 8 jan 2020

Skolinspektionens byråkrati har satt rejäla käppar i hjulen för Christinaskolans planer att starta en ny gymnasieenhet på Lidingö.

I Stockholm saknas det flera tusen gymnasieplatser

Amanda Schütz

Nu satsar de på att samla ihop en namnlista på elever som vill gå på den nya skolan.

– Det smäller högre än en anonym lista, säger Amanda Schütz, vd på grundskolan Christinaskolan.

Christinaskolan på Lidingö. Foto: Stefan Källstigen

På en hemsida som skolan sjösatte i slutet av förra året kan både föräldrar och vårdnadshavare fylla i sitt intresse.

– Vi har fått in namn från 150 vårdnadshavare och 70 elever. Vi vill ha det dubbla. Det här är verkligen något konkret man kan göra om man vill ha den här skolan, säger Amanda Schütz.

Måste se till helheten

I slutet på hösten sade Skolinspektionen, trots både överklagan och kompletteringar, nej till Christinaskolans ansökan.

Christinaskolan överklagar Skolinspektionens nej

Anledningen: Christinaskolan kunde inte visa hur många elever som är intresserade av att gå på skolan.

– Det är bra att Skolinspektion är noga, så att det inte startar skolor som sedan ingen går på. Men man måste också se till helthetsbilden. I Stockholm saknas det flera tusen gymnasieplatser, säger Amanda Schütz, vd för grundskolan Christinaskolan.

Ekonomisk- och samhällslinje

De vill starta en liten skolenhet med 300 platser och erbjuda ekonomisk och samhällsvetenskaplig linje. Just de linjer som enligt Christinaskolans research många Lidingöelever inte kommer in på på Hersby gymnasium.

– Många som söker ekonomisk eller samhällsvetenskaplig linje kommer inte in, de blir hänvisade till stan, där antagningspoängen också är höga, eller om inte betygen räcker till någonstans utanför stan på andra sidan, säger Amanda Schütz.

Men de räckte inte för Skolinspektionen. De vill veta att det finns tillräckligt många elever i rätt ålder som visar ett riktat intresse för just den skola som ansöker. Dessutom ska det anges vilken linje de är intresserade av.

– Det är jättekrångligt att få till, säger Amanda Schütz.

Hon berättar att deras ansökan innehöll en lista med intresserade elever – men de hade fått fylla i intresse för flera olika linjer. En komplettering där detta angavs antog inte Skolinspektionen.

Kan starta 2021

Nejet från skolinspektionen innebär att Christinaskolans gymnasium får starta ett år senare än planerat – givet att den nya ansökan som skickas in får ja.

Vi kommer att söka för start höstterminen 2021, säger Amanda Schütz.

Hon räknar med att det praktiska kring skolstarten då kan ske lätt och smidigt.

Christinaskolan ligger i det nedlagda Gångsätragymnasiets lokaler. En av byggnaderna hyrs nu av Komvux och SFI. Den byggnaden hoppas Christinaskolan kunna hyra.

– Eftersom vi har teoretiska linjer krävs inte så omfattande ombyggnation.

Och lärare?

– Vi har gymnasielärare som står och väntar och vill komma och jobba här. Dessutom har vi egna lärare med gymnsaielärarkompetens.

Om ni får nej igen då?

– Vi står inte och faller med det här. I så fall fortsätter vi med ett enbart ha grundskola, som idag. Men vi tycker att det behövs ett nytt gymnasium här, säger Amanda Schütz.

Här är Christinagymnasiets hemsida.