Flykt. Bild som enligt åtalet visar 16-åringen på flykt efter mordförsöket. Foto: Polisen

Efter skjutningen: Domar överklagas

Fängelsestraffen efter skjutningen i Viksjö är bra för tryggheten i Järfälla, enligt kommunpolisen. Samtidigt är de dömda i färd med att överklaga domarna.

  • Publicerad 10:12, 15 mar 2021

Anser att min huvudman är felaktigt dömd.

Häromveckan kom domarna mot tre män och en 16-årig pojke som var inblandade i en skjutning i Viksjö våren 2020, där en 20-årig man skadades svårt.

Pojken som höll i vapnet dömdes till tre års sluten ungdomsvård. De tre männen, varav två Järfällabor, fick totalt 36 års fängelse för inblandning i dådet.

Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla, säger att det är svårt att uppskatta hur vanligt det är att kriminella värvar minderåriga.

– Om det ökar eller minskar är inte helt lätt att uttala sig om. Det finns alltid ett antal 14–15-åringar som på olika sätt är kopplade till nätverken och ofta till narkotikahandel. När de blir lite äldre växer de in i en annan roll och går djupare in i kriminalitet. Då kommer nya yngre in.

"Positivt för Järfälla"

Han säger att de nu dömda männen är en bit upp i den kriminella hierarkin.

– Att de individerna, om domarna står sig, får långa fängelsestraff kommer naturligtvis att vara positivt för Järfällas del. Det blir ett avbräck i deras karriär och ställer förmodligen till besvär för deras affärsbekanta.

Advokat Peter Dahlqvist försvarar den Järfällabo som dömdes till åtta års fängelse för medhjälp till mordförsök. Han anser att samtliga inblandade har blivit dömda till för höga straff.

– Vad det gäller min huvudman anser jag att han är felaktigt dömd. Det fanns ett andrahandsyrkande, underlåtenhet att anmäla brott, som jag tycker ligger närmare. Om han nu över huvud taget ska dömas för brott.

Även de övriga dömdas advokater uppger att de har eller kommer att överklaga tingsrättens beslut.

Järfällabon som dömdes till 18 års fängelse har både fått ett för hårt straff och dömts för fel brott, menar Ekrem Güngör som försvarade honom i tingsrätten. Han anser att bevisen – data från mobiltjänsten Encrochat – inte är tillräckliga för att visa att mannen gjort sig skyldig till anstiftan av mordförsök.

– Min klient menar att flera har använt sig av samma kontonamn, säger Güngör.

Kammaråklagare Jenny Clemedtson har ännu inte tagit ställning till om hon ska överklaga eller inte, skriver hon i ett mejl till Mitt i Järfälla.

Fyra personer dömdes efter Viksjöskjutningen

En 16-årig Spångabo fick i uppdrag att mörda en man i 20-årsåldern i narkotikabranschen. Mannen överlevde mirakulöst efter att ha träffats med ett tiotal skott.

Tingsrätten dömde pojken till tre års sluten ungdomsvård för försök till mord. Han ansågs också skyldig till grovt vapenbrott.

I samma veva dömdes tre män till fleråriga fängelsestraff för inblandning i mordförsöket. En man från Järfälla får 18 års fängelse för anstiftan av försök till mord och grovt vapenbrott.

Två andra män dömdes till tio respektive åtta års fängelse för medhjälp till försök till mord. Den sistnämnde av dessa två är även han Järfällabo.

Visa merVisa mindre