Skarpnäck har den senaste tiden varit hårt drabbat av våldsbrottslighet med flera skottdåd under kort tid. Samtidigt har intresset för att delta i nattvandringar i Bagarmossen och Skarpnäck ökat kraftigt.

Sedan februari har antalet personer på nattvandrarnas mejllista ökat från 157 till 216 personer. Av dessa har cirka 60 personer nattvandrat minst en gång.

Göra något konkret

– Jag tror att många känner att man vill göra något konkret, att man vill visa närvaro och vuxennärvaro. Man vill bry sig och förstå lite vad som händer i området, säger Claes Elmgren.

De som deltar i nattvandringarna är i regel föräldrar som har tonårsbarn i Bagarmossen och Skarpnäck. Därmed känner de också många ungdomar och kan lätt närma sig dem och höra hur läget är och vad som händer.

– Det handlar om att skapa långsiktiga relationer och visa att vi är ute. Sen kan det räcka att man möter en ungdom kanske, eller att vi med vår närvaro gör att man inte öppet håller på med narkotika och att vi på så sätt höjer ribban för dem att göra sådant på en allmän plats, säger Claes Elmgren.

Träffas regelbundet

Nattvandrarna i Skarpnäck ska verka lugnande med sin närvaro och pratar med ungdomar på gator och torg och inne på fritidsgårdar. De som deltar i vandringarna träffas också regelbundet och bjuder då ibland in till exempel politiker och tjänstemän från stadsdelen, polis och väktare om situationen i Bagarmossen och Skarpnäck och det ökar kunskapen och medvetenheten om vad som händer hos nattvandrarna berättar Claes Elmgren.

https://www.mitti.se/ettsthlm/kvallsvandringen-i-rinkeby-gav-mersmak-nu-slapper-vi-inte-varandra/repujC!MXgATiSalT4QEtRGCGxhhA/

https://www.mitti.se/nyheter/demonstrerade-med-kravlista-efter-skjutningarna-i-skarpnack/repvdB!8uqz048kwAcV69@3Gl@5w/

https://www.mitti.se/nyheter/pappan-inga-fler-ska-behova-ga-igenom-det-har/repvcy!HnmaoL0sZqLkUJHgE9Ydkw/