Initiativtagarna. Anders Engström, som även står bakom Bagisbloggen, och Claes Elmgren har tillgång till möteslokal i parkleken Brödkaveln. Foto: Patrik Wirén

Efter skjutningarna - ökat intresse för att nattvandra

Inom loppet av två månader sköts två personer till döds och en skottskadades i Skarpnäck. Nu vill allt fler nattvandra i området. "Varje dag får vi intresseanmälningar med människor som vill vara med" säger Claes Elmgren, en av initiativtagarna till nattvandringarna i Bagarmossen och Skarpnäck

  • Publicerad 11:15, 24 maj 2022

Det handlar om att skapa långsiktiga relationer

Skarpnäck har den senaste tiden varit hårt drabbat av våldsbrottslighet med flera skottdåd under kort tid. Samtidigt har intresset för att delta i nattvandringar i Bagarmossen och Skarpnäck ökat kraftigt.

Sedan februari har antalet personer på nattvandrarnas mejllista ökat från 157 till 216 personer. Av dessa har cirka 60 personer nattvandrat minst en gång.

Göra något konkret

– Jag tror att många känner att man vill göra något konkret, att man vill visa närvaro och vuxennärvaro. Man vill bry sig och förstå lite vad som händer i området, säger Claes Elmgren.

De som deltar i nattvandringarna är i regel föräldrar som har tonårsbarn i Bagarmossen och Skarpnäck. Därmed känner de också många ungdomar och kan lätt närma sig dem och höra hur läget är och vad som händer.

– Det handlar om att skapa långsiktiga relationer och visa att vi är ute. Sen kan det räcka att man möter en ungdom kanske, eller att vi med vår närvaro gör att man inte öppet håller på med narkotika och att vi på så sätt höjer ribban för dem att göra sådant på en allmän plats, säger Claes Elmgren.

Nattvandra i Bagarmossen och Skarpnäck - så gör du!

Tid: Vandring sker vanligtvis fredagar och lördagar klockan 20-23.30.

Mötesplats: Parkleken Brödkaveln.

Den som är intresserad av nattvandring kan gå med i Facebookgruppen "Nattvandring - Bagarmossen & Skarpnäcksfältet"

Det går också att anmäla sitt intresse för att stå med på mejllista här (extern länk) så får du mer information.

Nattvandringen i Bagarmossen är ansluten till nattvandring.nu där du går en digital kurs innan du kan vara med.  

Nattvandring.nu är en stiftelse som bildades 2008 av E.ON och Skandia. De sponsrar med bland annat försäkring och västar. Även stadsdelen har gått in och stöttat initiativet.

Visa merVisa mindre

För ett par helger sedan kom Järvabor till Skarpnäck för en nattvandring i solidaritet med Skarpnäcksborna efter skjutningarna. Här är två vandrare på plats vid skejtparken som för övrigt fått ny asfalt nyligen. Foto: Susanne Lindberg Elmgren

Träffas regelbundet

Nattvandrarna i Skarpnäck ska verka lugnande med sin närvaro och pratar med ungdomar på gator och torg och inne på fritidsgårdar. De som deltar i vandringarna träffas också regelbundet och bjuder då ibland in till exempel politiker och tjänstemän från stadsdelen, polis och väktare om situationen i Bagarmossen och Skarpnäck och det ökar kunskapen och medvetenheten om vad som händer hos nattvandrarna berättar Claes Elmgren.

Kvällsvandringen i Rinkeby gav mersmak: "Nu släpper vi inte varandra"

Demonstrerade med kravlista efter skjutningarna i Skarpnäck

Pappan: "Inga fler ska behöva gå igenom det här"