Efter skjutningar – nu storsatsar polisen mot relationsvåld

Stockholmspolisen satsar stort för att bekämpa våldet mot kvinnor. – Målet är noll döda, det är det enda rimliga mål man kan ha, säger regionpolischefen.

  • Publicerad 18:47, 19 maj 2020

Ingen kvinna ska mördas av en man hon har en nära relation med.

Det är budskapet från polisen i Region Stockholm som nu storsatsar för att bekämpa våld mot kvinnor och andra brott mot särskilt utsatta.

– Initiativ gryning är början på en förändringsresa till det bättre. Liv ska räddas, våld ska minska, rädsla ska bytas mot trygghet och fler gärningsmän ska lagföras. Visionen är noll döda, säger regionpolischefen Ulf Johansson i ett pressmeddelande.

Ulf Johansson, regionpolischef. Foto: Jimmy Gustafsson.

Ska bli offensivare

Syftet med Initiativ gryning är att förstärka polisens arbete mot brott i nära relationer. Dels handlar det om tydligare koordinering av regions arbete genom ett operationscenter och en gemensam lägesbild, dels om fler resurser under kommande år.

Vi har arbetat mot det ökade skjutvapenvåldet. Nu tas motsvarande grepp om det våld som förekommer i hemmen.

Ulf Johansson, regionpolischef

– Det handlar om en positionsförflytting totalt sett. Vi ska bli offensivare. Vi behöver också göra det mer attraktivt att arbeta med de här brotten och öka vår förmåga att rekrytera och behålla medarbetare till dessa svåra brottsutredningar, säger Ulf Johansson.

Stort mörkertal

Under förra året gjordes över 4 000 anmälningar i region Stockholm om kvinnor som misshandlats av en närstående. Hur många kvinnor som mördas finns ett stort mörkertal kring.

– Vi har de senaste åren genomfört satsningar när det gäller att förstärka vår förmåga mot terror och i arbetet mot det ökade skjutvapenvåldet i regionen. Nu tas motsvarande grepp om arbetet med de särskilt utsatta brottsoffren och i första hand det våld som förekommer i hemmen, säger Ulf Johansson.