Fortsatt köpintresse. De skärpta coronaråden har haft liten inverkan på hur många som besöker Jakobsbergs centrum. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Efter skärpta råden: "Marginellt" besökstapp i Jakans centrum

Effekten av de skärpta coronaråden har varit mindre än väntat för Jakobsbergs centrum, konstaterar centrumchefen. Dessutom tenderar besökarna att handla mer.

  • Publicerad 17:40, 18 nov 2020

Den 29 oktober presenterade Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm skärpta råd, i syfte att bromsa den eskalerande smittspridningen i länet. Bland råden märktes avrådan från att besöka butiker och köpcentrum.

Dessa råd tycks dock inte ha haft någon överdriven effekt på köpsuget i Jakobsbergs centrum. Där syns en "marginell" förändring i antal besökare, meddelar centrumchef Marié Rytting på Citycon.

Dessutom har försäljningen per besökare ökat sedan råden infördes.

– Det verkar vara så att de som handlar ser till att handla mer vid inköpstillfället.

Omtankesvärdar

I måndags kom ännu ett coronabesked: Regeringen föreslår ett tak på åtta personer vid allmänna sammankomster.

Enligt Marié Rytting är det för tidigt att kommentera vilka konsekvenser detta kan få för Jakobsbergs centrum.

– Men de nya råden som presenterades den 16 november uppfattade vi var framför allt riktade till besökarna, och köpcentrum omfattas inte av förslaget.

Citycon har börjat placera ut så kallade omtankesvärdar i Jakobsbergs centrum på fredagar och lördagar, som har till uppgift att påminna om att hålla avstånd. I övrigt följer Citycon rekommendationerna och de allmänna råden, säger Rytting:

– Vi fortsätter agera omsorgsfullt och bidra till att människor som behöver göra ärenden i våra centrum kan göra det och känna sig trygga.