Många kaféer och butiker tjuvstartar. Men i västerort håller man på reglerna.

Mitt i hälsade på inne på klassiska kondiset Pallas i Vällingby centrum på torsdagen när Talha Okur kom ut med årets första bleck med semlor.

Säljs till påsk

Under rätt stillsamma former. Bara något sällskap satt och fikade på kaféet strax efter klockan 10 på förmiddagen.

– En del säljer tidigare, en del äter dem året om. Våra kunder har frågat efter semlorna tidigare, men vi börjar aldrig sälja innan trettondagen. Det är tradition och vi säljer bara fram till påsk, säger Talha Okur.

Det ser ut som att det är traditionella semlor och wienersemlor som gäller?

– Nu ja. Men när fettisdagen närmar sig gör vi även karlsbadersemlan och lyxsemlan med extra mandelmassa och extra grädde.

Inne på Espresso House ett stenkast bort är ruljangsen större och flera sällskap har slagit sig ner för att fika. Det är högljudda samtal och skratt i lokalerna.

"Kommer nog säljas okej"

Även här har semlorna åkt fram, om än på ett litet mindre fat än på Pallas.

– Vi är väldigt nöjda med dem och de kommer nog säljas helt okej även från start. Men det börjar gå åt på riktigt först när fettisdagen närmar sig på allvar, säger Åsa Nestor.