Premiären avklarad. Pallas och Espresso House är några av fiken i västerort som börjar sälja semlor. Foto: Filip Magnusson

Efter semmelpremiären: "Folk har frågat efter dem tidigare"

Det är över en månad till fettisdagen. Men nu har de där bullarna på vetedeg, mandelmassa, grädde och pudersocker som många är besatta av börjat säljas i västerort.

  • Publicerad 12:25, 11 jan 2021

Det börjar gå åt på riktigt först när fettisdagen närmar sig på allvar

Många kaféer och butiker tjuvstartar. Men i västerort håller man på reglerna.

Mitt i hälsade på inne på klassiska kondiset Pallas i Vällingby centrum på torsdagen när Talha Okur kom ut med årets första bleck med semlor.

Säljs till påsk

Under rätt stillsamma former. Bara något sällskap satt och fikade på kaféet strax efter klockan 10 på förmiddagen.

– En del säljer tidigare, en del äter dem året om. Våra kunder har frågat efter semlorna tidigare, men vi börjar aldrig sälja innan trettondagen. Det är tradition och vi säljer bara fram till påsk, säger Talha Okur.

Det ser ut som att det är traditionella semlor och wienersemlor som gäller?

– Nu ja. Men när fettisdagen närmar sig gör vi även karlsbadersemlan och lyxsemlan med extra mandelmassa och extra grädde.

Inne på Espresso House ett stenkast bort är ruljangsen större och flera sällskap har slagit sig ner för att fika. Det är högljudda samtal och skratt i lokalerna.

"Kommer nog säljas okej"

Även här har semlorna åkt fram, om än på ett litet mindre fat än på Pallas.

– Vi är väldigt nöjda med dem och de kommer nog säljas helt okej även från start. Men det börjar gå åt på riktigt först när fettisdagen närmar sig på allvar, säger Åsa Nestor.

Fettisdagen är den 16 februari

Fettisdagen firas den 16 februari 2021.

Dagens namn betyder fet tisdag och är den dag då det äts mest semlor på hela året.

Firandet av fettisdagen kommer från den kristna högtiden fastlagen då man inför 40 dagars fasta innan påsk skulle äta upp sig. Under fastan skulle man leva spartanskt, därför fick man verkligen unna sig på fettisdagen, eller semmeldagen.

Semlor har ätits på fastlagsdagen sedan medeltiden. Det sägs att kungen Adolf Fredrik dog år 1771 på grund av att på kort tid ha tuggat i sigg 14 hetväggar, semlans föregångare som serverades med mjölk.

Enligt uppskattningar från branschen säljs 50 miljoner semlor i Sverige på ett år.

Visa merVisa mindre