Efter raslarmet: Hård kamp för att hitta istider

Nio föreningar blev hemlösa på ett ögonblick när Ishallen på Zinkensdamms IP stängdes akut i fredags. Nu arbetar fritidsförvaltningen för att kunna omboka dem till andra hallar. – Vi har jobbat febrilt under helgen och fortsätter i dag, men vi hoppas kunna ha ett besked i dag eller på tisdag, säger idrottsförvaltningens kommunikationschef Camilla Hagman.

  • Publicerad 14:00, 29 okt 2018

Zinkensdamms ishall glider, troligen på grund av instabilitet i marken, och hela konstruktionen riskerar att falla ihop. Det visade en rapport som Stockholm stad fick i fredags, och fastighetskontoret beslutade att omedelbart stänga hallen.

– Jättebeklagligt! Det är inte vad man vill så här i uppstarten av vintersäsongen, men samtidigt är vi glada att ingen har kommit till skada, säger Camilla Hagman.

Hammarby Hockey hade flest timmar

Hammarby Hockey hade flest timmar i ishallen och drabbas hårdast, men stängningen är ett hårt slag även mot Östermalms Konståkningsklubb och ytterligare sju föreningar som hade verksamhet i Zinkens ishall.

– Arbetet med att hitta nya istider åt dem pågår. Vi vet inte ännu när vi har status på vart vi bokar om föreningarna, men senast i morgon räknar vi med. Så fort vi kan går vi ut med informator till föreningarna, säger Camilla Hagman.

Ingen allmänhetens åkning på lovet

Den här veckan är det höstlov, men någon allmänhetens åkning kan det så klart inte heller bli tal om i Zinkens ishall.

– Nej, det är också inställt. Vi hänvisar till vår sökmotor stockholm.se/skridsko för att hitta andra platser för dem som vill åka, säger Camilla Hagman.

Bandyisen åtminstone åkbar

Zinkensdamms IP:s bandyis är nu åkbar och ”man kör för fullt”, berättar Camilla Hagman, men de har sina bokningar redan och lär inte kunna ta över särskilt mycket av istiderna från hallen, förklarar hon.

Men alla andra ishallar är väl också fullbokade redan? Blir det en dominoeffekt i stan nu där andra klubbar måste dela med sig av sina tider?

– Vi får återkomma hur det blir när arbetet med ombokningarna är klart, men det är ett avancerat pussel.

Fler ishallar kan vara i farozonen

Vill det sig illa så stannar problemen inte med en stängning av ishallen på Zinkensdamms IP. Stockholms stad ska nu kontrollera andra ishallar med liknande konstruktion och markförhållanden som den på Zinken.

Exakt vilka ishallar det handlar om håller fastighetskontoret på att skaffa sig ett grepp om, men klart är att särskild uppmärksamhet ska riktas mot Sätra IP då man har upptäckt rörelser i marken även där.

Fakta

Drabbade föreningar – hela listan

Hammarby Hockey (ungdomssektionen och damlaget).

Östermalms Konståkningsklubb.

Akademiska Konståkningsklubben.

Djurgårdens IF Konståkning.

IK Tellus Bandy (skridskoskola på helgmorgnar).

Hammarby IF Bandy (skridskoskola på helgmorgnar).

AC Camelen (seniorhockey).

Skarpnäcks AIK (seniorhockey).

Korpen (hockeybockey morgnar och kvällar).

Visa merVisa mindre