Efter rånen: nu låser telebutikerna dörrarna

Tre butiker har låst dörrarna och öppnar inte förrän de granskat vem kunden är, en har tidlås på rummet där telefonerna förvaras, två har kallat in väktare och en har fortfarande stängt efter rånvågen. Nu skyddar butikerna i Vällingby sina telefoner som en guldsmed skyddar sina smycken.

  • Publicerad 10:37, 21 okt 2016

Lokaltidningen Mitt i Västerort har tidigare berättat om rånvågen som slagit till mot telefonbutikerna i Vällingby centrum.

Efter det senaste rånet mot Telia stängde butiken. Och den är fortfarande stängd, i väntan på åtgärder.

LÄS MER: Nu ska rånarna i Vällingby stoppas

Men de flesta andra telebutikerna i Vällingby har redan tagit till säkerhetsåtgärder.

När en kund försöker öppna dörren till Telenors butik på Vällingby torg möter hen motstånd. Dörren är nämligen låst. Personalen låser upp via en knapp vid kassan för att låta varje enskild kund att komma in.

– Vi har tagit efter guldsmederna, säger Dennis Meraz.

De senaste åren har det varit just guldbutiker som varit särskilt utsatta för rån. En kartläggning som Svensk handel gjorde 2012 visade att guldsmedsbutiker löper nästan tre gånger så hög risk att bli rånade som livsmedelsbutiker. Anledningen var att det blivit svårare för rånare att komma över kontanter i butikerna och därför ökade annat värdefullt stöldgods. I dag har många guldsmedsbutiker den här typen av låssluss för sina kunder.

Telenors presschef Aron Samuelsson berättar att det är kedjans första butik som testar de här lösningen.

– Det stämmer och det har att göra med utmaningar som hela centrumet har haft med rån. Det här är för våra anställdas säkerhet, säger han.

Butiksansvarige Dennis Meraz tycker att det känns bra att ha låsfunktionen.

– Vi har haft rån här tidigare, då blev en medarbetare rånad under pistolhot. Det här känns bra, ryktet går väl att vi har det här och då minskar risken för att någon ska försöka.

Hur har kunderna reagerat?

– Folk här har ganska bra koll på vad som händer så det förstår varför och tycker att det är en bra idé, säger Dennis Meraz.

När Lokaltidningen Mitt i Västerort besöker Tele2 i Vällingbygången möts vi åter av en låst dörr. Innanför står en väktare, som öppnar. Det går heller inte att komma ut själv – vakten måste återigen assistera för att öppna dörren.

Tre på Vällingby torg har tagit till samma åtgärd under vissa tider.

– Vi har ändrat våra rutiner vid öppning och stängning, då jobbar man aldrig ensam och så håller vi låst, säger Christer Hafdelin, säkerhetschef på Tre.

Han berättar att han inte känner till att man på något annat håll i landet använder sig av den här typen av låsfunktion i en telebutik. Vällingby och norra länet har varit väldigt utsatt

– Jag känner inte till att man har haft det här tidigare, och det är ju en konsekvens av situationen här i Vällingby. Risken är för hög, det handlar ju om vår personal, säger Christer Hafdelin.

På Elgiganten Phone House intill är det fritt att komma in. Men på dörren sitter en ny skylt med rubriken ”Tidlås”. Butiken har nämligen en tajmer på låset till förvaringsrummet för telefonerna.

– Personalen kommer inte åt telefonerna förrän efter flera minuter efter att man låst upp, säger Johan Bauer, biträdande butikschef.

På det här sättet kan rånarna inte slå till snabbt och de löper större risk att bli gripna eller ge upp rånförsöket.

Men det är inte bara butikerna som säkrat upp system och rutiner. Vällingby city har också pratat med sitt bevakningsföretag för att göra centrum säkrare.

– De har lagt om sina rutiner, vilket innebär lite mer rondering under vissa tidpunkter, säger Rikard Lindegren, centrumchef.

Även polisen har lagt extra resurser på Vällingby centrum och patrullerar oftare här under vissa tider.

Hur pass säkra är telebutikerna i Vällingby i dag?

– Vi har ju ökat säkerheten, men man kan aldrig vara helt säker. De som begår brott letar alltid efter svagheter i systemen, säger Rikard Lindegren.