Fler väktare ska patrullera i Danderyd. Foto: Åsa Sommarström

Efter rånen: Danderyd sätter in fler väktare

Flera grova rån har på kort tid ägt rum i norra Stockholm. Senast i söndags blev en familj rånad i sitt hem i Djursholm. Nu sätter kommunen in fler väktare.

  • Publicerad 13:13, 14 aug 2018

Efter den senaste tidens rån som drabbat privatpersoner i Danderyds har nu kommunen beslutat att utöka bevakningen med väktare. Rånen som ägt rum har varit grova av maskerade gärningsmän med vapen.

Beslutet om fler väktare togs under tisdagen och hur hela strukturen ska se ut är inte helt klart.

– Vi gör detta så fort som möjligt. Jag kan inte säga exakt när det blir aktuellt men min förhoppning är de kommer igång i den här veckan. Av erfarenhet vet jag att det kan gå ganska snabbt, säger Olle Reichenberg (M), som är kommunstyrelsens ordförande till Mitt i.

Enligt Reichenberg är en första beställning redan gjord till en kostnad till 50 000 kronor. Hur många extra timmar det blir kan han inte säga i dagsläget.

– Hur och var de ska patrullera blir en dialog mellan polisen och kommunens säkerhetschef, säger han.

I ett pressmeddelande som skickades ut på tisdagen skriver Olle Reichenberg bland annat:

”Det är helt oacceptabelt att den organiserade brottsligheten ska tillåtas breda ut sig på det sätt som nu sker i Danderyd. En grundläggande uppgift för det demokratiska samhället är att alla ska kunna känna sig trygga i det egna hemmet.”

Vill ha kameraövervakning

Förutom fler väktare vill Reichenberg få till kameraövervakning för att öka tryggheten i kommunen.

– Jag vill ha ett samtal vad vi kan göra ytterligare men det är inte lätt med kameraövervakning. Det är svårt att få tillstånd och det kräver samverkan med polisen. Vi får sätta oss med någon polischef och se vad vi kan göra i det ärendet, säger Olle Reichenberg.