76:an och 66:an börjar trafikera Södermalm igen. Foto: Per Cornell

Efter protesterna: SL tar tillbaka 76 och 66

SL återinför 76 och 66 i samband med vintertidtabellen. – Det har inte undgått någon att det kommit in väldigt många förslag och synpunkter, så vi väljer att göra om och göra bättre, säger presskommunikatören Aleksander Krajisnik.

  • Publicerad 11:20, 9 nov 2020

Den 13 december går buss 66 börjar att köra mellan Reimersholme och Sofia igen. Den stannar vid alla tidigare hållplatser.

76:an går tillbaka till trafik mellan Norra Hammarbyhamnen och Ropsten. Men bussen kommer inte att stanna vid Slussen i södergående riktning. Det finns fortfarande ingen lämplig hållplats, enligt SL. Den kommer inte heller att stanna vid Nytorgsgatan, där ska det bli cykelväg.

I riktning mot Ropsten stannar den i läge C på Hornsgatan.

Staden ville inte dra in 76:an från Söder

Effekt av protester

Enligt SL var var det inte tänkt att bussarna skulle återgå till sina ursprungliga linjer.

Men både resenärer och politiker har motsatt sig in- och omdragningarna. Bland annat startades namninsamlingar för de båda busslinjerna, andra har hört av sig direkt till SL.

En spökbuss infördes temporärt för att ersätta 76:an. Stockholms stad menade att man aldrig ville dra in linjen, men SL menar att det beror på Slussenprojektet.

– Hela upprinnelsen till det här är att Slussen är en enda stor byggarbetsplats. Det kommer vara lite stökigt för oss att komma fram även framöver, men vi gör så gott vi kan, säger Aleksander Krajisnik, presskommunikatör på SL.

Hade det här kunnat undvikas från första början?

– Med facit i hand, kanske. Men man måste komma i håg att vi inte justerar linjer för att göra det svårare för våra resenärer, för att jävlas med dem, utan för att vi försöker göra det bättre. Vi kommer inte att be om ursäkt för att vi vill göra det bättre, men nu försöker gå dem till mötes. Jag ser inte något konstigt i det.

Söderbussarna kan återinföras