Glädje eter beskedet att Mötesplatsen blir kvar på Tor. Foto: Läsarbild Monica Björling

Efter protesterna – mötesplats på Tor behålls

Till slut gav politikerna med sig. Det hårt kritiserade beslutet om att helt flytta populära Mötesplats centrum från boendet Tor rivs upp. – Det är sådant här vår demokrati är till för, säger Monica Björling, en av kritikerna till beslutet.

  • Publicerad 15:51, 29 jun 2018

Nu skapas fler mötesplatser för äldre på Lidingö.

Politiker från majoriteten har meddelat att de lyssnat på de massiva protesterna från öns pensionärer. De river upp beslutet att lägga ner populära Mötesplats centrum som i dag är beläget i äldreboendet Tor på Friggavägen.

”Vi har lyssnat på våra seniorer och har nu beslutat att behålla en mötesplats för de boende på Tor”. skriver bland annat kommunalrådet Birgitta Sköld, (LP), i ett pressmeddelande.

– Fantastiskt. Det är sådant här vår demokrati är till för, att man ska kunna säga vad man tycker och att politikerna ska lyssna, säger Monica Björling, en av dem som kritiserat den planerade flytten.

Kultur och hälsa i stadshuset

Mötesplats centrum i Tor är ett aktivitetscenter för äldre,  men innehåller också ett populärt kafé. En anhörigkonsulent har också funnits i lokalerna.

Nu blir mötesplatsen alltså kvar på Tor. Samtidigt skapas en ny mötesplats i stadshuset. Där kommer anhörigkonsulent, syn- och hörselinstruktör och äldrelots att rymmas. Kulturaktiviteter som filmvisningar och föreläsningar och musikaftnar kommer också att finnas, samt ett hälsocenter med motionsmöjligheter, enligt politikerna Anna Britta Bergman (M), Birgitta Sköld (LP)  och Bo Brismar (KD).

Fakta

Bakgrund

I samband med att stadshuset bygg ut ville politikerna samla verksamheter i det nyupprustade stadshuset. Att bli av med lokalhyror för biblioteket, ö-gruppens lokaler och mötsplatsen på Tor skulle frigöra pengar till stadshusupprustningen. ett beslut om att flytta Mötesplatsen från Tor fattades av majoriteten.

Men de äldre på Tor har hela tiden varit starkt kritiska till beslutet. Kritiken har bland annat handlat om att det är svårare att ta sig till stadshuset för dem som har svårt att gå och att man förlorar tillgången till den fina, lättillgängliga atriumparken utanför Tor. Många har skrivit insändare i media och pratat med politiker om det impopulära beslutet.

Visa merVisa mindre