Lars Jilmstad (M) ger nu beskedet att Odlarängens parklek och Västboda fritidsgård ska räddas. Foto: Mitt i

Efter protesterna: Fritidsgård och parklek kan få vara kvar

Farsta stadsdelsförvaltning har föreslagit att två parklekar och en fritidsgård ska läggas ner. Men nu kommer ett nytt besked från politikerna. Den grönblå majoriteten vill rädda Odlarängens parklek och Västboda fritidsgård.

  • Publicerad 10:46, 10 dec 2019

Mitt i har tidigare rapporterat om att ungdomsgården Västboda i Farsta och parklekarna Odlarängen i Tallkrogen och Fagerlid i Hökarängen planeras stänga.

Förvaltningens förslag för att spara pengar har väckt stora protester i Farsta, bland annat samlades det snabbt in över 1 000 namnunderskrifter.

Men nu ger den grönblå majoriteten nya besked om två av verksamheterna.

– Vi vill att parkleken Odlarängen ska bli kvar och att parkleken Fagerlid ska läggas ned, säger Lars Jilmstad (M), ordförande i stadsdelsnämnden.

Enligt Lars Jilmstad kommer lekparken i Fagerlid bli kvar, men bemanningen upphör och lokalerna är redan i dag ”utdömda”.

Fritidsgård ska bli kvar

Även fritidsgården Västboda ska finnas kvar och verksamheten ska samordnas med fritidsgården Morris. 

Det kan bli växelvis öppethållande där. Fritidsgården blir kvar, men öppettider kan komma att förändras, säger Lars Jilmstad.

Mitt i har tidigare rapporterat om att öppettiderna för samtliga parklekar- och fritidsgårdar väntas minska med sparpaketet. Hur öppettiderna kommer att se ut framöver är ännu inte klart.

Beslut om parklekarna och fritidsgårdens framtid fattas på stadsdelsnämndens möte den 19 december. Där kommer den grönblå majoriteten lägga fram det nya förslaget.

– Vi kommer att istället begära att man röstar på vårt förslag, som jag redovisat. Sedan kan det finnas något annat parti som yrkar på förvaltningens förslag till beslut, men det tror jag knappt, säger Lars Jilmstad.

Oppositionen: ”En stor delseger”

Förslaget om nedläggningar har mött skarp kritik från oppositionen. Den 8 december anordnade Socialdemokraterna en manifestation där ett hundratal deltog.

Marre Mayr (V), vice ordförande i Farsta stadsdelsnämnd, har dock inte hört talas om det nya förslaget att rädda två av verksamheterna.

– Det låter konstigt att majoriteten inte har informerat oss andra när det ligger ett förslag om nedläggning på hemsidan som är offentligt. Om detta stämmer, så ser jag det som en stor delseger, för det visar att engagerade Farstabor kan påverka vad som händer i sin stadsdel och inspirerade att rädda även de andra, säger hon.

Samtidigt poängterar Marre Mayr att inget beslut ännu är taget.

– Jag skulle vilja se det här underlaget, så att inget annat läggs ner istället. Vi i oppositionen vill jättegärna att de här verksamheterna blir kvar.