Samtliga partier i Kultur, demokrati- och fritidsnämnden stod bakom beslutet att konstpolicyn ska uppdateras. Foto: Pressbild, Bo Leinerdal

Efter politiska konstbråket: Nu ska Järfällas policy ändras

Järfällas konstpolicy ska uppdateras. Det står klart efter veckans möte i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden. Budskapet är att politiker från och med nu ska hålla sig borta från konstverkens innehåll.

  • Publicerad 11:58, 26 sep 2019

Under veckan har Järfällasalens nedtagna konst varit föremål för politisk diskussion igen, flera gånger. I tisdags beslutade en enhällig kultur-, fritids- och demokratinämnd att förvaltningen ska komplettera kommunens konstpolicy.

M tog ner offentlig ”Marx-konst”

"Järfällas politiker ska hålla armlängds avstånd kring innehåll i konstnärliga verk och uppdrag för konstnärlig utsmyckning", är formuleringen som skickas vidare till förvaltningen.

Efter nedplockat konstverk

Frågan uppkom efter att konstverket "I Amelins anda" plockats ner från Järfällasalen, på order från kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M).

– Det man kan utläsa i den här frågan är att de övriga partierna inte har förtroende för sin ordförande Emma Feldman. Det är ju ett väldigt klart och tydligt ställningstagande, säger Bo Leinerdal (V), som bara ett dygn tidigare försökte debattera frågan i kommunfullmäktige.

Planen: Så ska kulturen i Järfälla spara

Emma Feldman var ensam från de styrande partierna att svara på debatten. De andra valde att sitta tysta. Hon angav samma skäl som tidigare, att konsten var odemokratisk och inte hörde hemma i Järfällasalen.

– Hon säger att vi inte kan ha ett konstverk i Järfällasalen som är odemokratiskt. Men man kan inte i det demokratiska rummet enväldigt agera på det här sättet, säger Bo Leinerdal.

Inga kommentarer från Moderaterna

Nu ser han fram emot att konstpolicyn ska förnyas så att liknande händelser inte kan upprepas.

– Inbjudna konstnärer ska veta att de fritt får utforma sina konstverk utan att det kommer en politiker och blandar sig i.

JärfällaDirekt har talat med moderaternas pressansvrige John Backvid och sökt Emma Feldman ett flertal gånger för en kommentar men inte fått något svar.